Anlık Bildirim

Plazmaların ilaca dönüştürüleceği plazma üretim tesisinin temeli atıldı

Kan bağışında elde edilen plazmaları ilaçlara ve sağlık ürünlerine dönüştürecek plazma üretim tesisinin temeli atıldı. Tesisin özellikleri haberimizde.          

Türkiye’nin ilk yerli plazma üretim tesisinin temeli atıldı Tam Boyutta Gör

Kan bağışı esnasında kullanmadığımız için çöpe giden plazmaları kan ürünlerine ve ilaçlara dönüştürecek plazma üretim tesisinin temeli atıldı. Türkiye’nin ilk yerli plazma üretim tesisi, 550 milyon avro yatırım ile Maxicells tarafından kuruluyor. Tesisinin 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Dünyada 13’üncü plazma üretim tesisi olacak bu tesis, 172 dönüm arazi üzerine inşa ediliyor. Yaklaşık 66 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. 450 kişilik istihdam sağlanacak. Maxicells ve Türk Kızılayı arasındaki anlaşma sayesinde daha önce her sene yurt dışına ödenen 1,2 milyar liralık tutarın yurt içinde kalması sağlanacak. Kızılay, yerli plazmaları yurt dışındaki firmalara göndererek para karşılığında bunları kan ürünlerine dönüştürüyordu. Artık kan bağışından elde edilen plazmalar yerli imkanlarla değerlendirilecek.

Antikor yetmezliği, hemofili ve kalıtımsal bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisi için ilaç üretiminin yanı sıra ağır cerrahi operasyonlar sonrası eksilen kan bileşenlerinin takviyesinde kullanılan ilaçlar da bu tesiste üretilecek.

Türkiye’nin ilk yerli plazma üretim tesisinin temeli atıldı Tam Boyutta Gör

Plazma nedir?

Kan, kırmızı görünmesine rağmen içinde asılı duran hücrelerden oluşur. Sarı renkli sıvıya plazma denir. Plazma ayrılabilir ve birçok farklı tıbbi uygulama için kullanılabilir.

Plazma nasıl elde edilir?

Plazma, donörlerden tam kan bağışı alınarak veya plazmaferez ile sadece plazma alınarak elde edilir. Plazma elde edildikten sonra Taze Dondurulmuş Plazma (Fresh Frozen Plasma - FFP) olarak plazma fraksiyonuna tabi tutularak bir dizi işlemden sonra plazma ürünleri elde edilerek hastaların kullanımına sunulur.

Kaynakça https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/maxicells-yerli-plazma-uretim-tesisi-temel-atma-toreni1 https://www.maxicells.com.tr/haberler/turkiye-nin-ilk-yerli-plazma-uretim-tesisinin-temeli-atildi Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim