Anlık Bildirim

Türksat 5B uydusu 19 Aralık'ta SpaceX ile uzaya fırlatılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun 19 Aralık 2021'de Elon Musk'ın SpaceX şirketinin Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacağını açıkladı.

Türksat 5B uydusunun fırlatma tarihi açıklandı Tam Boyutta Gör

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusu için müjdeyi verdi. Türksat 5B uydusu 19 Aralık Pazar günü saat 06.59’de SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacak.

Ku Band kapasitesi artacak

Türksat 5B uydusu sayesinde Türkiye’nin Ka Band kapasitesi ciddi oranda artacak. Mevcut kapasitede 1.800 MHz olan Ka Band kapasitesi Türksat 5B sayesinde 22.975 MHz eklenerek 23.775 MHz’e yükselecek. Ayrıca Ku Band kapasitesine de 1.184 MHz eklenecek.

Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5B’nin kapasiteye etkisi hakkında şunları söyledi:

“Türksat 5B, Türkiye’nin uydu ve iletişim imkanı olan Ka-Bant kapasitesini 15 kat artıracak. Faydalı yük ve güç değerleri açısından en güçlü uydumuz olacak Türksat 5B, sabit sınıf uydularına göre 20 kat daha fazla verimliliğe sahip. Kapsama kapasitesi hayli geniş olacak uydumuzla Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelere hitap edebileceğiz. Yeni uydumuz ayrıca, frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme kapsama konseptlerinin kullanıldığı Ka-Bant faydalı yükü ile toplamda 55 Gbps’den daha fazla veri iletim kapasitesi sağlayacak.”

Türksat 5B uydusu 4,5 ton fırlatma ağırlığına ve 15 kilovat güç kapasitesine sahip. Yeni nesil elektrikli itki sistemi ile yörüngeye yerleşecek. 42 derece doğu yörüngesinde 35 yılı aşkın süre hizmet verecek. Bu sürede Türksat 3A ve Türksat 4A uydularına yedeklik hizmeti sunacak.

Denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir biçimde yerini alacak. Ayrıca, Türksat 5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesiyle, uydu üzerinden yüksek hızlı internet hizmeti sunulabilecek. Türksat 5B ile Türkiye’nin aktif haberleşme uydusu sayısı 5’e, toplam uydu sayısı 8’e çıkacak.

Yerli ekipmanlar kullanılıyor

Türksat 5B uydusu Airbus tarafından üretildi ancak bu uydudaki yerlilik oranı diğer uygularımıza göre daha yüksek. Türkiye’de üretilen iki haberleşme ekipmanı kullanıldı. Bu sayede Göktürk gibi askeri uyduların haricinde ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli tasarım ve yerli üretim ekipmanlar kullanılıyor. Bakan Karaismailoğlu, uydudaki yerli ekipmanlarla ilgili olarak, “"Türksat tarafından belirlenen 'Yerli Endüstri Katkı Programı' Türksat 5B’de uygulandı. Ülkemizde üretilen iki haberleşme ekipmanı Türksat 5B uydusunda kullanılıyor. Bu sayede, ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli olarak tasarlanıp üretilen ekipmanların uzaya gönderilmesi, Türksat 5B uydusuyla gerçekleşecek.” dedi.

Türksat 5B özellikleri

Üretici Airbus DS
Platform E3000-EOR
Yörünge 42° Doğu
Manevra Ömrü 37 yıl
Uplink Bant Ku-Band & Yeni Ku-Band & Ka-Band & Ka-BSS Band
Downlink Bant Ku-Band & Yeni Ku-Band & Ka-Band & Ka-BSS Band
Ka Band kapasite 1.184 MHz
Ku Band kapasite 22.975 MHz
Kapsamalar Türkiye, Batı, Orta Doğu, Ka-Spot Beamler
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6989 kez okundu.
19 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
spacex, Falcon 9 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim