Anlık Bildirim

Kalamardan ilham alınarak geliştirilen sensör, UV ışınlarına fazla maruz kalındığını anlıyor

Bilim insanları, kalamalarların çevrelerine uyum sağlayabilme yeteneklerinde yola çıkarak UV'ye fazla maruz kalındığında renk değiştiren bir sensör geliştirdiler.

UV duyarlı sensör, geliştirilirken kalamardan ilham alındı

Ultraviyole ışınlarına belirli bir sürenin üzerinde maruz kalmak insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek birçok etkiye sebep oluyor. Yeni bir sensör, kalamarların çevrelerine uyum sağlamalarına yardımcı olan renk değiştirme yeteneklerinden ilham alınarak geliştirildi ve ultraviyole ışınlara fazla maruz kalındığında renk değiştiriyor ve kullanıcıyı uyarıyor.

Ultraviyole ışınlardan koruyacak

Northeastern Üniversitesi bilim insanları, güneşten yayılan UV ışınlarının fazlasından insanları korumak için bir sensör geliştirdiler. Sensörde kalamara görünür rengini veren ksantommatin adlı pigment kullanılıyor.

UV duyarlı sensör, geliştirilirken kalamardan ilham alındı

Günlük ortamda kullanılabilirliğini test eden bilim insanları, ksantommatinin laboratuvar tezgahı üzerinde ortam ışığına bırakıldığında renk değiştirdiğini gözlemlediler. Ekip üyelerinden kağıt tabanlı mikro akışkanlar üzerine çalışmalar yürüten birisi küçük kağıt parçalarını ksantommatin pigmentiyle boyayan ve sistemi bir düğmeye basarak etkinleştiren bir sensör oluşturulabileceğini belirtti.

Yapılan geliştirmeler sonucunda ekip, UV ışınlarına tepki veren ve uzun süreler UV'ye maruz kaldıkça sarı/turuncu renkten kırmızıya dönüşen ksantommatin kaplı bir kağıda sahip sensörü üretmeyi başardılar.

UV duyarlı sensör, geliştirilirken kalamardan ilham alındı

Araştırma ekibi, bunun bir şort veya mayo gibi giyim veya diğer tüketici ürünleri gibi çeşitli uygulamalar için malzemelere entegre edilebileceğini belirtiyor. Kullanıcılar, güneş ışığına fazla maruz kalacaklarını düşündüklerinde üzerinde yer alan düğme ile sistemi etkinleştirebilecek ve renk değişimlerini gözlemleyerek kendilerini koruyabilecekler.

Ekip, geliştirilen sensörün yalnızca ultraviyole ışınlara maruz kalmayı izlemek haricinde bir yüzeyin tamamen sterilize edilecek kadar uzun süre UV ışınlarına maruz kaldığını anlamak için de kullanılabileceğini belirtiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim