Anlık Bildirim

Araştırmaya göre uydu verileri, yağmur ormanlarının kurtarılmasında yerli halklara yardım ediyor

Bir deneyin sonuçlarına göre Peru’daki yerli halklar, akıllı telefonlar ve uydu verilerinin yardımıyla Peru Amazon’unda devriye geziyor ve ormansızlaşmanın önemli ölçüde azalmasını sağlıyor.

Ulusal Bilimler Akademisi (PNAS) dergisi tarafından pazartesi günü yayınlanan deneyin sonuçlarına göre Peru’daki yerli halklar, akıllı telefonlar ve uydu verilerinin yardımıyla yasa dışı ormansızlaşmayı önemli ölçüde azalttı. Bu çalışma, yerli halkların toprakları üzerindeki haklarını tanımalarının iklim krizine karşı önemli bir güç olabileceğini gösterdi.

Uydu verileri, yağmur ormanlarını kurtarmaya yardımcı oluyor Tam Boyutta Gör

Deneyde yerli köy halklarına uydu tabanlı uyarıcı cihazlar, akıllı telefonlar verildi ve bunun ormansızlaşmaya olan etkileri gözlemlendi. Deney sonucunda ekipman ve eğitim verilen köylerdeki ormansızlaşma oranında 2018’de yüzde 52, 2019’da ise yüzde 21’lik bir azalma gözlemlendi. Bu azalma, özellikle yasa dışı altın madenciliği ve ağaç kesiminin fazla olduğu yerlerde yoğunlaştı.

Uydu verileri, yağmur ormanlarını kurtarmaya yardımcı oluyor Tam Boyutta Gör

Halk sorunları kendi tarzlarıyla çözmeye başladı

2016’da başlayan deney, ülke üzerinde günde 14 kez uçan uydu Peru SAT-1 tarafından sağlanan fotoğraflarla gerçekleştirildi. Rastgele köyler seçildi ve gerekli ekipmanlar verildi. Bölgeyi kontrol etmelerini sağlayan uygulamalar akıllı telefonlara indirildi. Herhangi bir yasa dışı ormansızlaşmaya sebep veren bir şey gören halk, bulduklarını değerlendirilmesi için topluluk üyelerinden oluşan bir meclise sundular. Daha sonra kendileri karar vermeye başlayıp suçluları topraklardan atmaya ya da kolluk kuvvetlerine bildirmeye başladılar. Bunun sonucunda da ormansızlaşma oranlarında fark edilebilir bir düşüş gözlemlendi.

Uydu verileri, yağmur ormanlarını kurtarmaya yardımcı oluyor Tam Boyutta Gör

Yağmur Ormanları Vakfı Peru Direktörü Tom Bewick de “Deneyin amacı, ormansızlaşma ile bilgileri bundan en çok etkilenenler olan yerli halklara vermek ve onların bu konuda neler yapabileceğini görmek” ifadelerini kullandı.

Amazon ormanlarını korumak iklim değişikliğiyle olan mücadelede hayati bir önem taşıyor. Uzmanlara göre de yerli halklar ormanların korunmasında önemli bir rol oynuyorlar.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim