Anlık Bildirim

Uygur Türkleri zorla Apple tedarikçilerinde mi çalıştırılıyor?

Toplama kamplarında tutulan Uygur Türklerinin zorla Lens Technology fabrikalarında çalıştırıldığı ve iPhone için ekran bileşenleri ürettiği raporları gündeme geliyor.

Uygur Türkleri zorla Apple tedarikçilerinde mi çalıştırılıyor? Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz aylarda Uygur Türklerini kamplarda toplayan Sincan eyalet yönetimlerine teşekkür ettiği için Mulan filmi epey eleştirilmişti. Şimdi benzer bir konu Apple için iPhone bileşenleri üreten Çinli fabrikalar ile ilgili yaşanıyor.

Uygur Türkleri zorla çalıştırılıyor iddiası

Washington Post tarafından Tech Transparency Project platformunun raporlarına dayanarak verilen habere göre Çinli Lens Technology üreticisi; zorunlu işçi kapsamında toplama kamplarında tutulan binlerce Uygur Türkünü fabrikalarında çalıştırıyor.

Zorunlu işçi kapsamı genel olarak mahkumların ücret almadan belirli işlerde istihdam edilmesi gibi bir anlamı ifade ediyor. Bununla birlikte üretimin çok öne çıktığı Çin gibi ülkelerde stajyer öğrencilerin de ücretsiz olarak çalıştırıldığı gündeme gelmişti. Şimdi konu toplama kamplarında tutulan Uygur Türklerine uzadı.

Gönüllü eğitim kampları olarak yerel yönetimler tarafından isimlendirilen bu toplama kamplarında bulunan binlerce Uygur Türkünün; Lens Technology fabrikalarında zorla çalıştırıldığı gündeme geldi. Bazı yerel medya organlarında Uygurların gönüllü olarak fabrikalarda çalıştığı ifade edilse de bunun pek öyle olmadığı aşikar.

Lens Technology yıllardır iPhone modelleri için ekran bileşenleri tedarik ediyor. Apple kesinlikle zorla işçi çalıştırılmadığını ifade etse de bir süredir zorunlu işçi kullanımını yasaklayacak kanun teklifini iptal ettirmek için Coca-Cola ve Nike gibi devlerle büyük bir lobi faaliyeti içerisine giriştiği sır değil. Ücretsiz iş gücü haliyle maliyetleri düşürüyor ve bu teknoloji devlerinin cebine kar olarak yansıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3117 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, uyghur turks ve lens technology
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim