Anlık Bildirim

Ve AMD 45nm Shangai işlemcilerini pazara sunuyor

Intel'den yaklaşık bir yıl sonra AMD'de 45nm üretim teknolojisiyle hazırladığı işlemcilerini pazara sunuyor. Firmanın uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı yeni üretim süreci için ilk durak sunucu ve iş istasyonları olacak zira firma masaüstü bilgisayarlar için hazırladığı Deneb kod adlı 45nm Phenom işlemcilerinden önce Shangai kod adlı 45nm Opteron işlemcilerini lanse ediyor. 65nm Phenomdak işlemcileriyle rakibi Intel'in yüksek performans segmentindeki modellerine yanıt veremeyen ve bir süredir pazar payı kaybeden firma sunucu pazarında ise Barcelona serisiyle en azından masaüstü ve dizüstü bilgisayar segmentlerindeki kayba oranla daha az etkilenmeyi başardığı belirtiliyor.

AMD'nin Shangai kod adlı 45nm Opteron işlemcileri, Barcelona ile aynı mimari üzerine inşa edilmiş olsa da yeni üretim teknolojisine yönelik değişiklikler ve performans odaklı güncellemeler içeriyor. Soket F formunda olan ve Barcelona işlemcileriyle platform uyumuna sahip olan Shangai kod adlı yeni işlemciler, güç tüketimi ve ısı gibi sunucular için son derece önemli olan iki temel konuda, 45nm üretim teknolojisinin verdiği avantajla daha iddialı olacak ve daha yüksek saat hızlarına el veren teknik alt yapılarıyla AMD'nin müşterilerine farklı ihtiyaç ve beklentiler için daha geniş yelpazede, çok sayıda model alternatifi sağlayabileceği ifade ediliyor.

Ve AMD 45nm Shangai işlemcilerini pazara sunuyor

Barcelona serisi Opteron işlemcilerinde olduğu doğal dört çekirdekli yapıda olacak Shangai modellerinde performans artışı sağlaması beklenen iki temel güncelleme bulunuyor. Bunlardan ilki arttırılan bellek kapasitesi. Barcelona tabanlı Opteron işlemcilerinde çekirdekler arası ortak kullanıma açık olan seviye 3 bellek 2MB büyüklüğündeyken, kullanıma sunulacak Shangai serisi 45nm Opteron modellerinde seviye 3 bellek kapasitesi 3 kart arttırılarak 6MB'a çıkartıldı. Özellikle yüksek bellek gereksinimine ihtiyaç duyan profesyonel uygulamalarda, yeni modellerin yerlerini geçiş yapacağı 65nm Opteron işlemcilerini hatırı sayılır ölçüde fark atacaği belirtiliyor.

Shangai kod adlı 45nm Opteron işlemcilerinde dikkat çeken bir diğer değişiklik ise arttırılan veri yolu hızı. İlk defa 2003 yılında anons edilen Opteron işlemcilerin geçtiğimiz sene kullanıma sunulan Barcelona kod adlı 65nm modellerinde 800-1000MHz'de çalışan ve 12.8 GB/sn'lik bant genişliği sağlayan Hypertransport 1 spesifikasyonu desteklenirken, kullanıma sunulacak yeni modellerde ise aynı Phenom işlemcilerinde olduğu gibi HT konsorsiyum tarafından belirlenen resmi spesifikasyonunda 41.6 GB/sn'ye kadar bant genişliğ sağlayan Hypertransport 3.0 desteği sağlanacak ki artan hız ve bant genişliğinin performans testlerinde varlığını hissettireceğinin altı çiziliyor.

Hypertransport konusuna değinmişken, Hypertransport konsorsiyumu tarafından geçtiğimiz aylarda anons edilen ve 51.2 GB/sn'lik bant genişliği sağlayan 3.1 spesifikasyonunun AMD tarafından ne zaman değerlendirmeye alınacağı da merak konusu olmaya başladı. Firma cephesinden her ne kadar resmi açıklama yapılmış olmasa da önümüzdeki sene hazır olacağı söylenen Bulldozer kod adlı yeni nesil mikroişlemci mimarisinde Hypertransport 3.1 spesifikasyonuna geçiş yapılabileceği de konuşulmakta. Barcelona işlemcilerinde olduğu çift kanal DDR2 desteği sunan entegre bellek kontrolcüsüyle gelecek olan Shangai modelleri, Sanallaştırma Teknolojisini (AMD-V) de destekleyecek.

Ve AMD 45nm Shangai işlemcilerini pazara sunuyor

Peki AMD'nin sunucular için hazırladığı yeni modeller hangi anakartlar üzerinde kullanılacak. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için hazırlanan işlemcilerin aksine AMD'nin henüz Opteron ailesi kullanıma sunduğu herhangi bir yonga seti bulunmuyor fakat firmanın yol haritasına göre, 2010 yılında Maranello platformuyla birlikte firma RD8000 serisi profesyonel yonga seti çözümlerini müşterilerine sağlamayı hedefliyor. 45nm Opteron modelleri de aynı kullanılmakta olan mevcut Opteron serisinde olduğu gibi Nvidia'nın nForce 3000 ve Broadcom'un HT 1000/2000 serisi yonga setlerinin güç verdiği, 3x HT 3 destekli anakartlar üzerinde kullanılacaklar.

Endüstriyel kaynaklarca AMD'nini resmi lansmanını 13 Kasım'da yapacağı belirtilen Shangai kod aldı 45nm Opteron işlemcileri, yurt dışı satış noktalarında görünmeye başladı. PC Connection ve Buy.com gibi satıcıların listelerinde yer almaya başlayan 45nm Opteron ailesinin, 8 işlemciye kadar destek veren çok-soketli sunucular için hazırladığı Opteron 837x ve 838x serisi Shangai varyasyonları dikkat çekici fiyat seviyesinden listelere yansırken çift soketli sunucular için hazırlanan Opteron 238x serisi modeller de yine listelere giriş yapmaya başladı. AMD'nin iddialı olduğu 45nm Opteron işlemcileri için beliren ilk fiyatlar ise şu şekilde;

AMD Opteron 83xx serisi:

  • Opteron 8380 (2.50 GHz) - 1,768$
  • Opteron 8382 (2.60 GHz) - 2,177$
  • Opteron 8378 (2.40 GHz) - 1,360$
AMD Opteron 23xx serisi:
  • Opteron 2380 (2.50 GHz) - 814$
  • Opteron 2382 (2.60 GHz) - 1,019$

AMD'nin 45nm üretim teknolojisiyle hazırladığı, Shangai kod adlı ve dört çekirdekli işlemcilerini başta Sun olmak üzere profesyonel çözümler hazırlayan sektör devi pek çok firmanın ürünlerinde kullanması bekleniyor. AMD, dört çekridekli 45nm Opteron modellerini takiben önümüzdeki yılın ikinci yarısında Istanbul kod adlı Opteron işlemcilerini de duyurmaya planlıyor. Yine 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanacak olan Istanbul tabanlı modeller, 6 çekirdekli olacak ve Intel'in Dunington kod adlı, 6 çekirdekli Xeon işlemci ailesine karşı pazara sunulacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim