Doğu Akdeniz’de doğal gaz ve petrol arama faaliyetleri sürdüren gemilerden Yavuz sondaj gemisinin yeni rotası belli oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz’un yeni sondaj bölgesinin Lefkoşa-1 hattı olduğunu açıkladı.
Yavuz sondaj gemisi, yeni görevi için bugün Mersin Taşucu Limanı’ndan Lefkoşa-1 hattına hareket edecek. Yavuz sondaj gemisi, ilk sondaj çalışmasını Karpaz-1 hattında, ikinci sondaj çalışmasını ise Güzelyurt-1 hattında tamamlamıştı.
Ayrıca Bkz. "Boeing, Airbus karşısındaki en büyük yenilgisini 2019 yılında aldı"
İlginizi Çekebilir
Diğer sondaj gemimiz Fatih ise ilk sondajını Alanya-1 hattında yaptı ve şuan Magosa-1 hattında ikinci sondajını yapıyor. Sismik araştırma gemimiz Barbaros Hayrettin Paşa ise Kıbrıs’ın doğusunda petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını sürdürüyor.
Yavuz sondaj gemisi özellikleri
Uzunluğu 230 metre ve genişliği 36 metre olan altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz'da, yaklaşık 130 metrelik çift sondaj kulesi bulunuyor. 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj yapabiliyor.
Gemide spor ve sinema salonu, dinlenme odaları ile tam zamanlı bir doktorun görev aldığı 4 yataklı mini bir hastane de yer alıyor. Maksimum yatak kapasitesi 210 olan Yavuz'da çalışan Türk personel genellikle 21 günün ardından bir haftalık süreyle eve dönüyor. Yabancı personel ise 28 günde bir izin kullanabiliyor.
Elektrik ihtiyacını 42 megavat kapasiteli dizel jeneratörlerden karşılayan Yavuz'un 7,5 milyon litre yakıt kapasitesi bulunuyor. Yapımı 2011'de tamamlanan Yavuz, daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya ve Filipinler başta olmak üzere farklı ülkelerde görev aldı. TPAO şirketi, Ekim 2018’de gemiyi 262,5 milyon dolar karşılığında satın aldı. Yavuz, 20 Haziran 2019 tarihinde göreve başladı.
Türkiye doğal gaz ve petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’luk bölümünü dışarıdan karşılamaktadır. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılma çalışmaları kapsamında Fatih ve Yavuz sondaj gemileri satın alındı. İki gemi birbirine benzer özelliklere sahip.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Olay gazı bulma değil şuan,gazın yoğun olarak çıkarılacağı noktaları tespit etmek ve deniz dibinin en uygun olduğu bölgede gazı çıkartmak ancak arama sondajının yapıldığı noktadan gazı güvenli şekilde çıkarılacak nokta aynı yerdede olmuyor teknik olarak zira sondaj boru hattının güvenliği içinde ciddi teknik analizlerin yapılması gerekiyor.
Bu noktada "devlet gizliliği" düşünüldüğünden gazın bulunduğu açıklaması yapılmaması normal zira dediğim üzere gazı bulunmasından daha ziyade güvenli şekilde çıkarılması hususu daha meşakkatli dolayısıla devlet bu noktadaki teknik koşulların garantisini almadan "gazı bulduk" demezler.
zaten mantıklı bir bölge bakışı edilirse özellikle libya ile yapılan kıtasahanlığı anlaşması sonrası alevlenen ortalık ve son yaşananların akdenizdeki sondaj yapılan yerlerde ciddi rezerv olduğunuda gözler önüne seriyor dolayısıyla ülke çıkarları noktasında agresif olmak zaruri,bunu yapmaz isekde avcumuzu yalayacağız ne yazıkki..