Anlık Bildirim

YouTube, devrimsel OpenAI Sora yapay zekasının eğitimi için açıklama yaptı

Yapay zeka şirketi OpenAI, son yapay zeka modellerinde eğitim verilerini açıklamayı bıraktı. Bu durum görünüşe göre Google’a ait YouTube CEO’sunun da dikkatini çekmiş durumda.
YouTube, devrimsel OpenAI Sora yapay zekası için açıklama yaptı Tam Boyutta Gör
Google (Alphabet) bünyesinde yer alanda YouTube’un CEO’su Neal Mohan, yayınlandığında ses getiren OpenAI’ın metinden videoya yapay zekası Sora hakkında konuştu. Mohan, Sora’yı eğitmek için YouTube videoları kullanıldıysa bunun platform kurallarının ihlal edildiği anlamına geleceğini söyledi. OpenAI, bu konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı ancak ilerleyen dönemlerde konunun gündemde yer kaplaması muhtemel görünüyor.

OpenAI, eğitim verilerinde YouTube’u kullandıysa başı ağrıyabilir

YouTube’un CEO’su Neal Mohan, OpenAI’ın Sora’nın eğitiminde YouTube videolarını kullanıp kullanmadığı konusunda ilk elden bilgisi olmadığını söylüyor. Bununla birlikte eğer böyle bir durum varsa, bunun YouTube'un kullanım koşullarının "açık bir ihlali" olacağını da ifade ediyor.

Bu söylemler aslında geçtiğimiz ay OpenAI Baş Teknoloji Sorumlusu Mira Murati’nin bir röportajına atıf olarak algılanabilir. CTO Mira Murati, kendisine yöneltilen soruya Sora'nın YouTube videoları üzerinde eğitilip eğitilmediğinden emin olmadığı cevabını vermişti. Aynı söylemi Facebook ve Instagram için de kullanmıştı. OpenAI’ın en üst teknoloji sorumlusunun eğitim verileri hakkında emin olmaması ise o dönem tartışmalara neden olmuştu.

OpenAI, ChatGPT ve DALL-E gibi popüler yapay zeka modellerini eğitmek için hangi materyalleri kullandığı konusunda bir süredir net davranmıyor. Sora ve diğer üretken yapay zeka araçları, web'deki her türlü ulaşılabilir içerik üzerinde eğitiliyor. Tüm yapay zeka şirketleri mümkün olduğunca çok veri üzerinde modellerini eğitmek istiyorlar. Ancak hemen hemen tüm yapay zeka şirketleri ve girişimleri, eğitim verilerinde “kamuya açık veya lisansı içerikleri kullandık” söylemini kullanıyor. Takdir edersiniz ki bu, çok geniş bir ifade.

YouTube, devrimsel OpenAI Sora yapay zekası için açıklama yaptı Tam Boyutta Gör
Öte yandan YouTube CEO’su, Google’ın kendi güçlü yapay zeka modeli Gemini'yi eğitmek için platformdaki videoları kullanıp kullanmayacağına karar vermeden önce YouTube'un içerik oluşturucularla yaptığı sözleşmelere bağlı kaldığını söyledi. Buna ek olarak Gemini’nin halihazırda YouTube kütüphanesinin bir kısmını kullandığını da doğruladı. Eğer YouTube ve Google, OpenAI’ın YouTube videolarını eğitim verisi olarak kullandığını doğrulayabilirse ilerleyen dönemlerde bol rakamlı bir dava gündeme gelebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim