Anlık Bildirim

Dünyanın en yüksek barajlarından Yusufeli Barajı'nda son durum

Yusufeli Barajı, Aralık ayında su tutmaya başlayacak. Beton barajlar arasında dünyanın en yüksek dördüncü barajı olacak. Yusufeli Barajı'nın özellikleri haberimizde.

Yusufeli Barajı özellikleri ve açılış tarihi Tam Boyutta Gör

Artvin’in Yusufeli ilçesine kurulan 275 metre gövde yüksekliği ile dikkat çeken Yusufeli Barajı’nın gövde inşaatı tamamlandı. Baraj yıl sonunda devreye girecek. Aralık ayında su tutmaya başlayacak.

Yapımına 26 Şubat 2013’te başlanan baraj “beton baraj” kategorisinde dünyanın en yüksek dördüncü barajı konumuna yerleşecek. Beton kemerli barajlar, en güvenli baraj tipi olarak kabul ediliyor. Bu tip barajlar, maruz kaldıkları yükün çok büyük bölümünü yatayda vadi yamaçlarına iletir. Şu ana kadar yapılan tüm kemer barajlarından sadece bir tanesi hataya uğramıştır. Onda da kemerden kaynaklı bir problem yaşanmamıştır.

275 metre gövde yüksekliğindeki Yusufeli Barajı, 210 metre yüksekliğindeki Keban Barajı'nı geride bırakacak. Tacikistan’da inşa edilen 335 metre yüksekliğindeki dolgu baraj tipindeki Rogun barajı, dünyanın en yüksek barajı konumunda yer alıyor.

Dünyanın en yüksek beton barajları şöyle:

Adı Ülke Yükseklik
Jinping-I Dam Çin 305 m
Xiaowan Dam Çin 292 m
Xiluodu Dam Çin 285,5 m
Yusufeli Barajı Türkiye 275 m
Enguri Dam Gürcistan 271,5 m

Yusufeli Barajı özellikleri

Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri’nden besleniyor. 558 megavat kurulu güce sahip olacak. Yıllık enerji üretiminin 1,9 milyar kWh/yıl olması planlanıyor. 2 milyar 130 milyon metreküp su depolayacak.

Yaklaşık 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Ülke ekonomisine yılda 2 milyar TL katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.

Barajın gövde inşaatı tamamlandı. Relokasyon yollarının yüzde 90’a yakın kısmı tamamlandı. Suyun gideceği yolların inşasının tamamlanmasının ardından su tutmaya başlanacak.

Yusufeli Barajı devreye girdikten sonra Yusufeli ilçesi sular altında kalacak. Bu nedenle Yusufeli ilçesi, yeni yerleşim yerine taşınıyor. Önümüzdeki aylarda taşınma işlemi tamamlanacak. Yaklaşık 15 bin meyve ağacı, ağaç sökme araçlarıyla yeni yerine taşındı. Yeni bölgede 10 hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yapıldı. 12 bini aşkın yeni fidan dikildi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
17785 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Enerji, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim