Anlık Bildirim

Yuval Harari'den yapay zekâ yorumu: İnsan beyni yakında hacklenebilecek

Sapiens isimli kitabın yazarı dünyaca ünlü tarihçi Yuval Harari gelecek hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Harari yakında insan beyinlerinin hacklenebileceğini düşünüyor.

Dünyaca ünlü bir yazar olan Yuval Harari, yapay zekâ ve gelecek hakkında neler düşündüğü ile ilgili açıklamalar yaptı. Sapiens isimli kitabın yazarı, yakın zamanda insan beyninin hacklenme ihtimalinin olduğunu ifade etti.

Yuval Harari'ye göre beynimiz hacklenebilecek Tam Boyutta Gör

CBS’in 60 minutes isimli programına katılan Harari, yapay zekânın düzenlenmesi gerektiğini, aksi takdirde büyük şirketlerin insanları manipüle ederek bir nevi ‘hackleyebileceğini’ söyledi. Ünlü tarihçi, yapay zekânın artan karmaşıklığının bir ‘hacklenmiş insan’ popülasyonu oluşturabileceğine inandığını belirtti. Bu sorunla başa çıkabilmek için de dünya liderlerine büyük şirketlerin yapay zekâ çalışmalarına yönelik düzenleme getirme çağrısında bulundu:

“Bir insanı hacklemek, o kişiyi kendisinden daha iyi tanımaktır. Bu sebeple şirketler gittikçe daha fazla insanı manipüle etmek istiyor.”

“Kişisel hayatlar daha fazla açığa çıkıyor”

Harari, sorunun merkezinde teknoloji şirketlerinin kullanıcıları hakkında büyük miktarda veri toplamasının olduğunu ifade etti. Ünlü yazar, insanların kişisel hayatlarının gittikçe daha fazla açığa çıktığından ve büyük şirketlerin bunlara sahip olduğundan endişe ettiğini de sözlerine ekledi: “Netflix bize ne izleyeceğimizi, Amazon ise ne alacağımızı söylüyor. Sonunda bu tarz algoritmalar size üniversitede ne okuyacağınızı, nerede çalışacağınızı, kiminle evleneceğinizi hatta kime oy vereceğinizi söyleyebilir.”

Harari, ülke liderlerine yapay zekâ çağrısında bulundu Tam Boyutta Gör

Harari bu sebeple ülkelere yapay zekâ tehdidini ciddiye alma çağrısında bulundu. Verilerin halkı manipüle etmesini engellemek için katı kurallar koyulması gerektiğinin vurguladı. Harari’nin tahminleri şu an için biraz uçuk gibi görünse de ilerde ‘Metaverse’ gibi yaygınlaşacak olan dijital dünyalarda bu tarz olayların yaşanma ihtimalinin olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim