Anlık Bildirim

150 yıldır görülmeyen baykuş Gana’da görüntülendi

Gana’da bulunan bilim insanları, Afrika yağmur ormanlarında 150 yıldır görülmeyen dev bir baykuşun 1871’den beri ilk kez vahşi doğada fotoğraflandığını açıkladı.

Gana’da bulunan İngiliz bilim insanları, yaptıkları yeni bir açıklamada 1870’'lerden beri görülmeyen nadir bir baykuşun bulunduğunu duyurdu.

Shelley Kartal Baykuşu'nun 16 Ekim'de çekilen fotoğrafı

150 yıldır Afrika yağmur ormanlarında görülmeyen bu dev baykuş, bilim insanları tarafından 16 Ekim 2021 tarihinde fotoğraflandı. Bilim insanları Shelley Kartal Baykuşu ismindeki baykuşun fotoğrafını “sansasyonel bir keşif” olarak nitelendirdi. Dünya çapında oldukça az olduğu düşünülen bu baykuşlar “yok olma riski” altında olarak sınıflandırılıyor. 

Kuşun fotoğrafı, Imperial College London’da bulunan Yaşam Bilimleri Bölümü’nden Dr .Joseph Tobias ve Somerset’ten bir ekolojist olan Dr. Robert Williams tarafından çekildi. Açıklamalara göre bu iki araştırmacı, 1870’lerden beri görülmeyen bu baykuşun fotoğrafını gündüz saatlerinde çektiler. Kuşu yalnızca 15 saniye görmelerine rağmen, ayırt edici siyah gözleri, sarı gagası ve devasa boyutuyla onu hemen tanıdılar ve yeterince fotoğraf çekmeyi başardılar.

Dr. Tobias kuşla ilgili şunları söyledi: “O kadar büyüktü ki ilk başta bir kartal olduğunu düşündük. Neyse ki alçak bir dala kondu ve fotoğrafını çekebildik. Afrika’da bu kadar büyük başka bir baykuş yok.” 

Kuşun bir tasviri Tam Boyutta Gör

Baykuş ilk olarak 1872 yılında bir küratör olan Richard Bowdler Sharpe tarafından tanımlandı. Sharpe bu kuşu, Gana’da bulunan bir avcıdan örnek olarak tanımlamayı başardı. O zamandan beri kuş hakkında ara sıra görüldüğüne dair söylentiler çıktı ancak hiçbiri doğrulanmadı.

Araştırmacılardan Dr. Nathaniel Annorbah da açıklamalarında, “Bu sansasyonel bir keşif. Batı ovalarında yıllardır bu kuşu arıyoruz, bu yüzden onu doğudaki ormanlarda bulmak büyük bir sürpriz” ifadelerini kullandı.

"Keşif, biyoçeşitlilik için önemli"

Uzmanlara göre Shelley Kartal Baykuşu’nun keşfi, bölgedeki biyolojik çeşitliliğinin korunması için önem taşıyabilir. Dr Williams da  bu ‘muhteşem’ baykuşun keşfinin, Gana’da bulunan vahşi ormanların korunmasındaki çabaları hızlandırmasını umduğunu ifade etti ve yetkililere çağrıda bulundu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim