Anlık Bildirim

Vikinglerin 1000 yıl önce Amerika’da bulundukları ortaya çıktı

Bilim insanları tarafından yapılan yeni arkeolojik keşiflere göre Vikingler, Kristof Kolomb’dan yüzyıllar önce, 1021 yılında Kuzey Amerika’da varlığını sürdürüyordu.

L’Anse Aux Meadows

Groningen Üniversitesi liderliğindeki bir arkeoloji ekibi, Kanada’da bulunan L’Anse Aux Meadows isimli tarihi bölgede yaptıkları yeni bir keşifle, Vikinglerin 1000 yıl önce Amerika’da bulunduğunu ortaya çıkardı. Vikinglerin 1021 yılında kıtada bulundukları düşünülüyor; bu, Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinden 471 yıl daha önce. 

Bilim insanları bu tarihe, üzerinde kesik izleri bulunan tahta parçalarını keşfettikten sonra ulaştı. Bu parçalar incelendi ve 1021 yılına tarihlendirildi, bunun yanı sıra da tahtalarda bulunan işaretlerin yerli halk tarafından yapılmadığı, Hollanda çevresinde yapıldığı ve dönemin Vikinglerine ait olduğu ortaya çıktı.

Bulunan tahtalar Tam Boyutta Gör

Uzmanlara göre bu keşif, Avrupalıların Amerika’daki yerleşimini ve dünya çapında bilginin, malların, ve genetik bilginin nasıl yayıldığını kesin bir referans noktası vererek, Avrupalıların ayak bastığı yerler hakkında bilinen en erken ve en doğru tarihi bize veriyor. 

Vikinglerin Kristof Kolomb’dan daha önce Amerika’ya ulaştığı tahmin ediliyordu; ancak bunun ne zaman olduğu ile ilgili kesin bir tarihe ulaşılamıyordu. Son yıllarda arkeologlar, ağaç halkalarını sayarak tarihlendirme yapmada işe yarayan dendrokronoloji isimli yöntemi daha sık kullanmaya başladılar.

Keşfedilen tahtalar Tam Boyutta Gör

"Güneş fırtınaları yardımıyla tarihleme yapıldı"

Keşfedilen ağaçlarda da bu tarihleme yöntemi kullanıldı. Bu yöntem, güneş fırtınaları sebebiyle oluşan radyokarbonların ağaç halkalarında bulunması sebebiyle başarıyla kullanıldı. Biraz daha açacak olursak, MS 992 yılından sonraki yıllarda bir güneş fırtınası meydana geldi, bu sebeple de Dünya’ya gelen kozmik ışınlar ağaç halkalarında radyokarbon üretti. L’Anse Aux Meadows’da keşfedilen tahtalarda da bu halkalara rastlanıldı. 

Groningen Üniversitesi’nden arkeolog Margot Kuitems de bununla ilgili, “Güneş fırtınasından gelen sinyali bulmak, ağaç kesme aktivitesinin 1021 yılında gerçekleştiğini bize gösterdi”.

Araştırmacılara göre bu bulgular, İskandinavların tam olarak 1000 yıl önce, 1021 yılında, Kuzey Amerika kıtasında aktif olarak faaliyet gösterdiğine dair şu ana kadarki en iyi kanıtı sağlıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim