Anlık Bildirim

2018 Dünya Kupası’nda kullanılan yeni teknolojiler neler?

Dünyanın yakından takip ettiği 2018 Dünya Kupası başladı. Geniş kitleler tarafından takip edilen Dünya Kupası, teknolojik yeniliklere sahne oluyor. 2018 Dünya Kupası’nın teknolojik yenilikleri neler?

2018 Dünya Kupası’nda kullanılan yeni teknolojiler neler? Tam Boyutta Gör

Tüm dünyanın yakından takip ettiği 2018 Dünya Kupası başladı. Rusya’nın ev sahipliği yaptığı turnuva, 15 Temmuz tarihinde sonuçlanacak. Bu sene 32 ülkenin katıldığı turnuvaya 2026 yılından itibaren 48 takım eşlik edecek.

Dünya Kupası, futbol dünyasını olduğu takar teknoloji sektörüne de hareket katıyor. Turnuvalarda yeni teknolojiler test ediliyor ve kullanılıyor. Aynı zamanda televizyon satışları artıyor, oyunlar güncelleniyor ve turnuvaya özel donanımlar üretiliyor. Peki, 2018 Dünya Kupası’nda kullanılan teknolojik yenilikler neler?

VAR – Video Yardımcı Hakem

Futbolda hakem hatalarını en aza indirmek için uygulanan video hakem sistemi, Dünya Kupası’nda ilk kez bu sene kullanılıyor. VAR ile birlikte kontrol odasında ekran karşısında maçı izleyen hakemler, birinci hakemi yönlendiriyor ve dilerse birinci hakem kontrol odasından bağımsız olarak görüntüleri kendisi izleyip kendisi yorumlayabiliyor. VAR, tüm kararlar değil belirli kararlara etki ediyor. VAR, grupların ilk maçlarına damga vurdu. Hakemler bu sistem ile üç kez penaltı noktasını gösterdi.

2018 Dünya Kupası’nda kullanılan yeni teknolojiler neler? Tam Boyutta Gör
 

EPTS (Elektronik performans takip sistemi)

FIFA’nın ikinci büyük yeniliği ise EPTS’yi (Electronic Performance and Tracking Systems) kullanması oldu. Bu teknoloji sayesinde teknik direktörler maç esnasında oyuncu istatistiklerine ve maç görüntülerine anında erişim sağlıyor. Her takıma üç adet tablet bilgisayar dağıtılıyor. Isı haritası, pasların yönü ve isabeti, oyuncu hızı, vuruş hızı gibi bilgiler görüntülenebiliyor. Veriler sadece 30 saniye gecikmeyle tablete aktarılıyor.

2018 Dünya Kupası’nda kullanılan yeni teknolojiler neler? Tam Boyutta Gör
 

5G testleri yapılıyor

Dünya Kupası’nın iletişim sponsoru TMS ve Megafon, turnuva boyunca 5G teknolojisini test ediyor. Turnuvanın ikinci günü St. Petersburg’da oynanan Fas-İran karşılaşmasının görüntüleri 5G teknolojisi ile 600 km uzaklıktaki Moskova’ya iletildi. Moskova’daki 5G Zone’da futbolseverler sanal gerçeklik gözlükleriyle takılma olmadan yüksek çözünürlükle maç seyretti.

 

NFC'li turnuva topu: Adidas Telstar 18

Adidas’ın Dünya Kupası için ürettiği ilk top 1970 yılında Meksika’da düzenlenen turnuva içindi. Adidas, o topu aynı isimle Rusya için yeniden tasarladı. Adidas Telstar’da NFC bulunuyor. Akıllı telefonlara etiketi okuyarak Adidas’ın özel hazırladığı futbol içeriğine, yarışmalara ve etkinliklere ulaşılabiliyor.

2018 Dünya Kupası’nda kullanılan yeni teknolojiler neler? Tam Boyutta Gör

 

4K UHD TV yayını

Turnuvada daha önce 4K çözünürlüğünde yayınlar yapılmıştı ancak ilk defa bu sene tüm maçlar 4K yayınlanıyor. Üstelik bu yayınlar HDR teknolojisine de sahip kameralar ile kaydediliyor. Ülkemizdeki yayıncı kuruluş TRT, tüm maçları 4K çözünürlüğünde TRT 4K kanalından yayınlıyor ancak bu yayınlarda HDR teknolojisi bulunmuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim