Anlık Bildirim

2019 Nobel Kimya Ödülü'nün kazananları belli oldu

Nobel Kimya Ödülü bu yıl lityum iyon bataryaların icat edilmesine yönelik çalışmalarıyla kablosuz ve fosil yakıtlardan bağımsız bir toplumun temellerini atan üç bilim insanına verildi.

2019 Nobel Kimya Ödülü'nün kazananları belli oldu Tam Boyutta Gör

Nobel Tıp Ödülü’nün sahiplerini bulmasının ardından 2019 Nobel Kimya Ödülü’nün kazananları da belli oldu. Nobel Kimya Ödülü bu yıl ABD'li John B. Goodenough, İngiliz M. Stanley Whittingham ve Japon Akira Yoşino arasında paylaşıldı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinden yapılan açıklamada, 2019 Nobel Kimya Ödülü'nün "lityum iyon bataryaların icat edilmesine yönelik çalışmalarından ötürü" ABD'li John B. Goodenough, İngiliz M. Stanley Whittingham ve Japon Akira Yoşino arasında paylaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Günümüzde dizüstü bilgisayarlardan cep telefonlarına kadar çok sayıda elektronik araçta kullanılan lityum iyon bataryalar, insan yaşamında çığır açtı. Bu yılın Kimya Ödülü kazananları, çalışmalarıyla kablosuz ve fosil yakıtlardan bağımsız bir toplumun temellerini attılar." ifadelerine yer verildi.

Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Goodenough, Whittingham ve Yoşino, ödülün yanı sıra 9 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) para armağanının da sahibi oldu. Ayrıca, 97 yaşındaki ABD'li John B. Goodenough ödülü kazanan "en yaşlı bilim insanı" olarak kayıtlara geçti.

2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak ülkemizi gururlandıran Aziz Sancar, ‘Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı’ olmuştu. Prof. Dr. Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde ödülü kazanmıştı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim