Anlık Bildirim

ABD yargısından sürpriz karar: Polisler telefonları inceleyebilir

Suçluların ele geçirilmesinin belki de en kolay yolu, telefonlarının incelenmesidir. Peki ya suçluların buna engel olabilecek bir hakkı varsa? ABD de şu sıralar bu konuda ikilemde kalmış durumda.

ABD yargısından sürpriz karar: Polisler telefonları inceleyebilir Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz günlerde Aaron Stahl isimli şahıs, önünde yürümekte olan kadının etek altı fotoğraflarını çekip kadının yardım istemesi üzerine olay yerinden kaçmıştı. İhbar üzerine harekete geçen polis Stahl’ı gözaltına aldı ve röntgencilik suçuyla mahkeme karşısına çıkardı. Stahl'ın sadece telefonunu yerden aldığını, kimsenin fotoğrafını çekmediğini iddia etmesi üzerine geriye başvurulacak son bir kaynak kalmıştı: Stahl’ın iPhone’u.

Ancak kişinin kendi duruşmasının tanığı olamayacağını garantiye alan ABD Anayasası’nın Beşinci Ek Maddesi; polislerin önünde bir engel oluşturuyordu. Anayasal haklara sahip olduğunu söyleyerek telefonun incelenmesinin kanunlara aykırı olduğunu iddia eden Stahl, iPhone 5’inin şifresini polislerle paylaşmadı. Şifre olmadan Apple’ın bile iPhone’u açıp polislere teslim edemeyeceğini de düşünürsek davanın büyük bir açmazla karşı karşıya kaldığını anlayabiliriz. Ta ki üst mahkemenin verdiği ilginç karara kadar.

Telefonun şifresini söylemek zorunda 

Yargıç Anthony Black telefon içeriğinin bu denli önem taşıdığı bir davada şüphelinin şifresini polislere vermekten kaçınamayacağını ve teknoloji gelişmelerde göz önünde bulunarak ilgili Anayasa maddesine konu olabilecek şeylerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Black ayrıca şifreyi söylemesinin şüphelinin anayasal hakkından feragat ettiği anlamına gelmeyeceğinin de altını çizdi.

Telefonların polisler tarafından incelenmesinin doğru olup olmadığı tartışmalarını alevlendiren karar diğer mahkemeler içinse işlerini kolaylaştıracak bir örnek olabilir. Zira şu an halen devam etmekte olan bir çok davada telefonların incelenmesi Yargıçlar için büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

Daha önce bu yılın başlarında FBI ve Apple, terör saldırısının ardından saldırganın telefonunun içeriğine ulaşma konusunda bir anlaşmazlık yaşamış ve FBI farklı kaynaklardan destek alarak 1.3 milyon dolar harcamanın ardından telefonun şifresini çözmeyi başarmıştı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8924 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iphone 5, polis ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim