Anlık Bildirim

Airbus uçan taksi Vahana'nın ilk videosunu paylaştı

Airbus'ın iki yıldır üzerinde çalıştığı uçan taksi projesi Vahana'da önemli bir kilometre taşı geride bırakıldı. Vahana 53 saniye boyunca havada kalmayı başardı.

Airbus uçan taksi Vahana'nın ilk videosunu paylaştı
 

Havacılık devi Airbus, iki yıl önce uçan taksi projesi Vahana'yı başlatmış ve kara trafiğinden 4 kat daha hızlı, kişisel, otonom bir hava aracı oluşturmak için işe koyulmuştu. Geçtiğimiz ay, Vaha isimli uçan taksiyi ilk kez test ettiğini ve Vahana'nın başarılı bir uçuşu tamamladığını belirten şirket bu iddiasını uçuş anına ilişkin fotoğraflarla desteklemişti. Fransa merkezli şirket bu kez Vahana'nın 53 saniyelik ilk uçuşunun videosunu paylaştı.


Tamamen elektrikle çalışıyor 

Airbus'ın, Silikon Vadisi'nde yer alan iştiraki A³ ekibi tarafından geliştirilen Vahana, 8 adet pervanenin ortasına yerleştirilmiş helikopter gövdesini andıran bir yapıya sahip. Dikey kalkış ve iniş yeteneğine sahip olan aracı geleneksel hava araçlarından ayıran en büyük farkı ise tamamen elektrikle çalışıyor oluşu. Trafik tıkanıklığı sorunlarının yaşandığı şehirlerde kısa mesafeli uçuşlarla insanları bu problemden kurtarma amacını güden Vahana, ilk uçuşunda oldukça yavaş bir şekilde sadece 4.8 metreye yükselmiş olsa da mevcut aracın henüz prototip aşamasında olduğu düşünüldüğünde ilk uçuşun başarılı geçtiğini söyleyebiliriz.


Aracın ilk uçuşuna ait görüntüleri paylaşan ve Vahana'yı geliştiren ekibin başında olan Zach Lovering, nihai hedeflerinin elektrikle otonom bir şekilde hareket eden ve enerji depolama, yapay görme gibi yeteneklere sahip olan tamamen kişiselleştirilmiş bir uçan taksi ortaya koymak olduğunu belirtiyor. İlk uçuş testinin kendileri için oldukça önemli olduğunu belirten Lovering, mevcut hava araçlarının elektrikli ya da hibrit olmadığını, bununla birlikte elektrikli tahrik teknolojisinin uçaklara yerleştirilmesinin uzun yıllar sürebileceğinin de altını çiziyor. Lovering'e göre Vahana, şehir trafiğini rahatlatabilecek elektrikli hava aracı eksikliğini doldurabilir.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim