Anlık Bildirim

Akdeniz diyeti, depresyonun önlenmesine yardımcı olabilir

Çalışmanın sonuçları, Akdeniz tipi beslenmenin depresyonu önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Yine de uzmanlar bu bağlantıyı güçlendirmek için daha fazla çalışmanın gerektiğini söylüyor.
Basitçe duygusal çökkünlük olarak tanımlayabileceğimiz depresyon rahatsızlığı, günümüz toplumlarında oldukça yaygın görülüyor. Tedavi için çeşitli ilaçlar veya psikoterapiler kullanılsa da beslenme ve hayat tarzını gözden geçirmek de faydalı olabilir. Tavsiyeler arasında düzenli ve yeterli uyumak, egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek de var. Haberimize konu olan araştırma ise Akdeniz diyetinin zihinsel sağlığımıza iyi gelebileceği yönünde.
Nature Moleküler Psikiyatri'de yer alan bulgular, son 8 yılda yayınlanan 41 araştırmanın incelenmesinden elde edildi. Çeşitli meyve ve sebzeler, tahıllar, balık, kabuklu yemişler (ceviz gibi) ve zeytinyağı gibi Akdeniz yiyecekleri, duygudurum sağlığı açısından fayda sağıyor. Araştırmaların incelenmesinden elde edilen bu sonuçlar artık depresyona sahip insanlarda test edilmeyi bekliyor.
Akdeniz diyeti, depresyonun önlenmesine yardımcı olabilir
 
Depresyonda olan birinin iştahı kapanabilir veya kendisine çok iyi bakmayabilir. Fakat iyi hisseden bireyler muhtemelen daha sağlıklı bir hayat tarzı benimsiyor (çok fazla alkol almamak ve düzenli beslenmek gibi). Bol şekerli ve işlenmiş gıdaların sağlık açısından zararlı olduğu zaten biliniyor. Ancak bunlar depresyon riskini de arttırıyor olabilir. Bu yüzden onları diyetinizden silmekte fayda var.
Araştırmalar geleneksel Akdeniz yemekleriyle beslenmenin, kalp için doğrudan risk faktörü oluşturan tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi durumların görülme ihtimalini azaltabildiğini göstermiştir. Ayrıca bu beslenme şekline sahip insanlar fazla kilo almaya daha az eğilimlidir. Eğer zihinsel sağlığınızdan endişe ediyorsanız bu sağlıklı önerileri uygulamak haricinde doktorunuzla görüşmenizde fayda var. Yazının bir özetini aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim