Anlık Bildirim

Almanya’da 4 bin liraya üretilen hız sensörü Türkiye’de 750 liraya üretiliyor

Samsun'da kullanılan tramvayların hız sensörü sadece Almanya'da üretiliyordu. Yüksek maliyeti nedeniyle yürütülen çalışmalar sonucunda aynı hız sensörünün Türkiye'de üretimine başlandı.

Almanya’da 4 bin liraya üretilen hız sensörü Türkiye’de 750 liraya üretiliyor

Tramvaylarda kullanılan hız sensörü bugüne kadar dünyada sadece Almanya’da bulunan şirketler tarafından üretiliyordu. Almanlar, bu sensörü 850 euroya satıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi, sürekli arızalanan sensörlerin Türkiye'de üretilmesi için çalışma başlattı. Çalışmalar başarıyla tamamlandı ve tramvay hız sensörünü sadece 750 Türk Lirasına üretmeye başardı.

Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlı Samsun Hafif Raylı Sistem AŞ'nin (SAMULAŞ) kullandığı tramvaylarda bulunan hız sensörleri arızalandı. Bunun üzerine 850 euroya satılan sensörün Türkiye’de üretilmesi için Ar-Ge çalışmaları başlatıldı. Yaklaşık 1,5 aylık çalışmanın sonucunda parçanın üretilmesi sağlandı.

SAMULAŞ Genel Müdürü, hız sensörü temininde zorluk çektiğini öğrendikten sonra çalışmaya başladıklarını söyledi.

Parçayı inceleyip yapabileceklerine karar verdiklerini dile getiren mühendis ekibi, "Yürüttüğümüz çalışma sonucunda parçayı ürettik. İlk ürettiğimiz parçayı deneme amaçlı kullandık. Birkaç ufak pürüz çıktı. Yani tam istediğimiz gibi olmadı. Sonra o sorunu da çözerek mükemmel şekilde çalışan sensör geliştirdik." dedi.

Sadece üç mühendis tarafından üretilen sensör, Türkiye’de 750 liraya satılacak. İlk etapta 50 parça üretildi. Gelecek siparişler doğrultusunda üretime devam edilecek.

Sadece Samsun'da 150 bin lira tasarruf sağlayacak

Samsun'da iklim koşulları zorlaştığında sürekli arıza veren ithal hız sensörleri, normal kullanım ömründen kısa sürede arıza veriyor. Bir tramvayda 12 adet hız sensörü kullanılıyor. Araç filosu düşünüldüğünde oldukça yüksek işletme ve bakım maliyetleri ortaya çıkıyor. İthal edilen sensörlerle aynı teknik özelliklerde üretilen yerli hız sensörü, arızalanma periyodu göz önüne alındığında sadece Samsun’da 150 bin lira tasarruf sağlayacak.

Normalde 850 liraya satılan hız sensörünü yaklaşık 170 euroya satabileceğiz. Şuan için tüm tramvaylarla uyumlu olmasa da bu konuda çalışmalar yapılacaktır. Gerek ülkemizdeki tramvaylarda gerekse küresel satışlar düşünüldüğünde ekonomik anlamda ülkemize büyük katkı sağlayacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10613 kez okundu.
44 kişi, toplam 45 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tramvay, tramvay hız sensörü ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim