Anlık Bildirim

Amazon kasiyer bulunmayan ilk mağazasını açtı

E-ticaret devi Amazon, gelişim süreci yaklaşık 5 yıl süren Amazon Go projesini hayata geçiriyor. Şirketin genel merkezinin giriş katında bulunan kasiyersiz mağaza açıldı.

Amazon kasiyer bulunmayan ilk mağazasını açtı Tam Boyutta Gör
 

E-ticaret devi Amazon, kasiyerin ve beklenen uzun kuyrukların bulunmadığı mağaza konsepti olan Amazon Go üzerinde uzun bir süredir çalışıyordu. Geçtiğimiz yıl, Şirketin Seattle şehrindeki merkez binasının giriş katında ilk Amazon Go'yu açan ve test etmeye başlayan Amazon, test sürecini tamamlayan bu mağazanın kapılarını herkese açmaya hazırlanıyor. Peki mağazacılık anlayışını tamamen değiştirme potansiyeline sahip olan ilk Amazon Go müşterilere neler sunuyor?


Akıllı telefonla giriş 

Yapay zekada yoğun olarak faydalanılan mağazaya müşteriler, akıllı telefonlardaki Amazon Go uygulamasını turnikelerde okutarak giriş yapıyor. Makine öğrenme ve bilgisayarla görme algoritmaları ile sensörlerin bir araya getirildiği mağazada müşteriler istediği ürünü raftan alıp doğrudan mağazayı terk edebiliyor. Müşterilerin aldığı ürünlerin listesi ve fiyatları alışveriş sonrasında, Amazon Go uygulamasına kaydedilen kredi kartlarına fatura olarak iletiliyor. Böylece müşteriler uzun kuyruklarda beklemeden ya da mağaza çalışanlarının rahat edici ilgisi ile karşılaşmadan kolaylıkla alışverişlerini tamamlayabiliyor.


Amazon Go'nun özellikle öğle arasında atıştırmalık almak isteyen çalışanlar gibi kısıtlı bir sürede alışveriş yapmak isteyen kişilere büyük fayda sağlaması bekleniyor. Hazır yemeklerin yanı sıra süt, yoğurt, çikolata gibi ürünlerin de satılacağı Amazon Go, yaklaşık 170 metrekarelik bir alana kurulmuş durumda. Amazon'un geçtiğimiz yıl satın aldığı mağazacılık devi Whole Foods mağazalarında yer alan ürünlerin de yakın zamanda Amazon Go'da satılabileceği düşünülüyor. Mağazada çalışan ve müşterilerle ilgilenen tek görevli ise alkollü ürünler rafında, kişilerin alkollü ürün alımını denetlemek(yaş kontrolü gibi) için bulunan kişi olacak.


İki taraf için de kazançlı 

Tabi kulağa fütüristik gelen Amazon Go konsepti sadece müşteriler için değil Amazon için oldukça karlı bir girişim. Kasiyersiz mağazalar ile operasyon maliyetlerini azaltacak olan şirket için mağazaya giren her müşteri veri anlamına geliyor. Mağazadaki derin öğrenme teknolojisi müşteriler geldikçe kendisini geliştirirken Amazon da sadakat programı için kolay bir şekilde müşterileri seçebiliyor. İki taraf için de kazançlı görünen Amazon Go'nun yoğun olduğu dönemlerde yapay zekanın iyi çalışıp çalışmayacağı veya mağazada herhangi bir aksaklık yaşandığında nasıl müdahale edileceği ise merak konusu. 


Bu muhtemel problemlerin ötesinde Amazon Go'nun işleyişine yönelik bazı endişeler de dile getirilmeye başlanmış durumda. Amazon Go ile Amazon, kimlerin hangi ürünleri satın aldığını çok daha kolay bir şekilde, müşterileri açıkça kameralarla takip ederek öğrenebilecek. Bu durumun müşterilerin alışveriş özgürlüğünü tehlikeye atabileceği ve müşterinin kişisel alanını daraltacağı düşünülüyor. Ayrıca müşterilerin değiştirmek istediği ürünlerin veya ayıplı malların iadesinin yapılmasının da mevcut mağazalara kıyasla daha zor olabileceği belirtiliyor.


Eşitsizliği artırabilir 

Mağazacılık anlayışının ötesinde Amazon Go modelinin toplumsal eşitsizliği de körükleyeceğinden endişe duyuluyor. Şu an için sadece bir adet Amazon Go mağazası bulunsa da ilerleyen dönemlerde bu mağazaların sayısının artması toplumda halihazırda en dezavantajlı statü bulunan ve akıllı telefon sahibi olmayan insanların bu mağazalardan faydalanamaması sonucunu doğuracak. ABD'de yaşayan kişilerin yüzde 23'ünün akıllı telefon sahibi olmadığını düşünüldüğünde ise Amazon Go'nun, tabiri caizse kapı dışarı ettiği müşteri kitlesinin azımsanamayacak kadar geniş olduğu çok daha net bir şekilde görülebilir.


Tüm bu endişelere karşın belki de bundan 10 yıl sonra mağaza kavramını değiştirecek olan Amazon Go modeli artık müşterilere sunulmuş durumda. Amazon'un halka açık bir test şeklinde takip edeceği bu modelin başarılı olması halinde Amazon Go mağazalarının sayısının artacağı düşünülüyor. Kısa vadede sadece ABD'de faaliyet göstermesi beklenen Amazon Go'ların, Amazon'un faaliyet gösterdiği diğer ülkelere gelmesi içinse uzun bir süre beklemek gerekebilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim