Anlık Bildirim

Bağırsak iltihaplanmalarına yeni çözüm

Bilim insanları tarafından yapılan son araştırmada bağırsak yangısal hastalıklarının tedavisine farklı bir çözüm bulundu. Üstelik yeni keşfin yan etkisi ise neredeyse yok
Bilim insanları geçtiğimiz günlerde yaptığı çalışmada yangısal bağırsak hastalıklarının tedavisine dair şaşırtıcı sonuçlar elde ettiler. Deney temel olarak inflamatuar bağırsak hastalıklarının içinde sadece kolon hücrelerinde görülen protein çeşidinin bölgede azaltılmasına dayanıyor. Bunu ise RNA polimerinin protein sentezindeki görevinden faydalarak gerçekleştirmişler.


Uzmanlar ultrasonun kullanılmasının sebebi olarak RNA’nın normal şartlarda bağırsak bölgesine taşınması esnasında moleküler hale parçalandığını, ultrason sayesinde nükleik asidin bu etkiden korunarak hızlı bir şekilde hedef bölgeye ulaşabildiğini belirtti.

Yan etkisi yok!

Araştırmacılar fareler üzerinde yaptıkları deneyde düşük frekanstaki ultrason dalgalarıyla RNA’nın hücrelere iletimini sağlayan çözeltide ufak baloncuklar oluşturdular. Oluşturdukları baloncukların patlatılmasıyla RNA’ların ulaştığı bölgede iltihaplanmanın 7 ila 10 kat arasında bir azalma gözlemlendi. Üstelik deneyde tekniğin herhangi bir yan etkisine de rastlanmadı. Bununla birlikte sadece RNA’nın iletildiği, ultrasonun aktiflemek için kullanılmadığı testlerde ise RNA’nın herhangi bir etkisi olmadı.

Başka hastalıklarda da kullanılabilir 

Öte yandan bu yöntem diğer gastrointestinal hastalıkların tedavisinde hatta vücudun diğer bölgelerindeki kanserlerde kanserli hücrelerin protein üretimini yeniden düzenlemek amaçlı kullanılabilir. Ayrıca tekniği geliştirmek için Suono Bio adında bir şirket kuran araştırmacılar, gerekli klinik çalışmalar tamamlandığında çalışmayı insanlarda kullanılabilecek bir tedavi yöntemi haline getirmeyi planlıyorlar.
Ek olarak mide ve gastrointestinal sisteme RNA ve gerekli ilaçları taşıyabilen minyatür cihazlar üzerinde çalışan uzmanlar herşeyin oral yoldan alınabilmesini sağlayacak bir kapsül hazırlamayı planladıklarını da aktardılar. Son olarak çalışmanın ne zaman tedavi şekline getirileceğine dair bir bilgi henüz mevcut değil.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim