Anlık Bildirim

Bitcoin'den vergi alınması için çalışmalar başladı

Maliye Bakanlığı Bitcoin'in vergilendirilebilmesi için harekete geçti. Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası Bitcoin'in yasal olarak nasıl tanımlanacağını araştırıyor.

 

Bitcoin'le ilgilenen kişiler kadar resmi kurumlar da Bitcoin ve vergi ilişkisini araştırmaya başlamış durumda. Bitcoin'in yasal olarak adının koyulmamış olması şu an için Bitcoin'den vergi alınmasının önündeki en büyük engel ancak son çıkan haberler ülkemizdeki yetkili kurumların Bitcoin'in vergilendirilmesinin önünü açmak adına çalışmalar yaptığını gösteriyor. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk'ün açıklamalarına göre Maliye Bakanlığı, Bitcoin'in yasal olarak tanımlanması için Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) ve Merkez Bankası'yla fikir alışverişi yapıyor.


Emtia Olarak Değerlendirilebilir  

Bitcoin ve benzeri kripto paraların vergilendirilmesi için öncelikle bunlara isim verilmesi gerektiğini belirten Adnan Ertürk, Bitcoin'in ''emtia'', ''menkul kıymet'' ya da ''para'' olarak isimlendirilmesinin üzerinde durduklarını açıkladı. SPK ve Merkez Bankası'nın da görüşleri hakkında detay veren Ertürk'e göre SPK, Bitcoin'in menkul kıymet olarak isimlendirilmesine karşı. Menkul kıymetin, dayalı olduğu gerçek bir ürününü olması gerektiğini ifade eden SPK, Bitcoin'in menkul kıymet tanımına uygun düşmediğini belirtiyor.


Merkez Bankası'ndan uzmanlar ise daha çok Bitcoin'in para olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği üzerinde tartışıyor. Uzmanlara göre paranın, bir devletin merkez bankası tarafından basılıyor olması ve fiktif(kurmaca) de olsa bir değer karşılığının olması gerekiyor. Bitcoin üretiminde bu unsurlar yer almadığı için Bitcoin'in para olarak da değerlendirilemeyeceği düşünülüyor.


 
SPK ve MB'nin menkul kıymet ve para seçeneğine olan olumsuz görüşleri, iki kurumun da Bitcoin'i bir emtia olarak değerlendirebileceğini işaret ediyor. Adnan Ertürk de Kanada'da Bitcoin'in emtia olarak değerlendirilmesini örnek gösteriyor. Ertürk'ün açıklamasından Gelir İdaresi Başkanlığı'nın da Bitcoin'in emtia olarak kabul edilmesi görüşüne yakın olduğu görülüyor. Peki Bitcoin ve diğer kripto paralar bir emtia olarak kabul edilirse Bitcoin'le uğraşan hangi kişiler ne oranda vergi ödemek zorunda kalacak?


Kimler Vergi Ödeyecek? 

Bitcoin'in emtia olarak değerlendirilmesi halinde Bitcoin ticareti sonucunda vergi ödemek zorunda kalan kişileri iki kategoriye ayırmamız gerekiyor: Sürekli olarak alım/satım yapanlar ve sadece bir kez Bitcoin alımı satımı yapmış kişiler. Sadece bir kez Bitcoin alıp satan ve bundan gelir elde eden kişilerin kazancı değer artışı kazancı veya arizi kazanç olarak vergilenecek. 2017 yılı için arizi kazanç elde eden kişilerden 24.000 TL'den fazla arizi kazanç elde edenler kazançlarını beyan edip vergisini ödemek zorunda. Yani sadece bir kez Bitcoin alıp satan ve bu faaliyetinden 24.000 TL'den daha az kazanç elde eden kişilerin bu kazançlarını beyan edip vergi ödemesi gerekmeyecek.


Sürekli olarak Bitcoin alım/satım faaliyetleriyle uğraşan kişilerin ise gelir vergisi beyannamesi verip Bitcoin ticaretinden elde ettikleri geliri vergilendirmesi gerekecek. Gelir vergisi ödeyen bu kişilerin ödeyecekleri vergi oranı Bitcoin ticaretinden elde ettikleri gelir miktarına bağlı olarak yüzde 15'ten başlayıp yüzde 35'e kadar uzanacak. Tabi gelir vergisinin yanı sıra yüzde 18 KDV'nin de ödenmesi gerekecek. Bitcoin'in emtia olarak değerlendirilmesi durumunda Bitcoin üzerinden ticari kazanç elde eden madenciler, işlem başına komisyon alan Bitcoin borsaları da vergi ödemek zorunda kalacak.


Diğer Hallerde Oranlar Farklı 

SPK ve MB'nin görüşü Bitcoin'in emtia olarak değerlendirileceği izlenimi uyandırsa da Bitcoin'in para veya menkul kıymet olarak değerlendirilmesi halinde farklı vergi uygulamaları gündeme geliyor. Bitcoin'in para olarak değerlendirilmesi durumunda GVK'deki herhangi bir gelir unsurunun içine dahil edilemeyeceği için gelir vergisi alınmayacağı düşünülüyor. Menkul kıymet olarak değerlendirilmesi durumunda ise gelir vergisi beyannamesi verilmesi ve vergi ödenmesi için Bitcoin'den elde edilen kazancın 11.000 TL'nin üstünde olması gerekiyor. Emtiadan farklı olarak Bitcoin menkul kıymet olarak değerlendirilse yüzde 18'lik KDV aranmayacak.

Mehmet Şimşek'ten Açıklama

Vergilendirilmesi ve yasal çerçevelerin çizilmesi tartışılan Bitcoin ile ilgili bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi. Twitter hesabından açıklama yapan Mehmet Şimşek, Bitcoin çılgınlığının; 17. yüzyılda Hollanda'da yaşanan ve lale soğanlarının değerinin aniden inanılmaz bir şekilde yükselip sonra çöküşe geçtiği dönem olarak bilinene lale çılgınlığını geçtiğini dile getirdi.


''Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra çöküşe de geçebilir.'' açıklamasını yapan Şimşek, ''Bu spekülasyondan uzak durulmalı.'' ifadesiyle Bitcoin'e yatırım yapan ya da yatırım yapmayı düşünen kişileri uyardı.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6922 kez okundu.
42 kişi, toplam 43 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Bitcoin (BTC), vergi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim