Anlık Bildirim

Daha sağlıklı bir kalp=daha sağlıklı bir beyin

Özellikle de ilerleyen yaşlarda, kalp sağlığınıza özen gösterirseniz aynı zamanda beyin sağlığınıza da dikkat etmiş olursunuz. 65 yaş üstündeki 6626 kişiyle yapılan kapsamlı çalışma haberimizde.
Araştırmaya göre, ilerleyen yaşlarda kalp ve damar sağlığının iyi olması, bunama (demans) riskini azaltıyor. İncelemeler, 65 yaş üzerindeki 6626 kişiyle yapıldı. Bu bireylerde kalp-damar sağlığıyla ilişkili 7 ayrı kriter araştırıldı: sigara içme durumu, egzersiz yapma sıklığı, beslenme düzeni, beden kitle indeksi, kolesterol seviyesi, glikoz düzeyi ve kan basıncı seviyesi.
Bireyler ortalama sekiz yıl boyunca takip edildi. Bu süre içinde 745 kişide (%11,2) bunama görüldü. Bir önceki paragrafta bahsi geçen 7 kriterden 0 ila 2'si iyi düzeyde olanların %12.7'si, 3 ila 4'ü iyi olanların %10.7'si, 5 ila 7'si iyi olanların da %7,9'u bunamıştı. İyi durumda olan her ek kriterde, bunama riski yaklaşık %10 azalıyordu.
Çalışmanın başyazarı Bordeaux Üniversitesi'nden epidemiyolog Profesör Cecilia Samieri şöyle konuştu: "Kalp hastalıklarıyla beyin hastalıklarının altında yatan mekanizmalar birbirine benziyor. En iyi faydayı elde etmek için kalbinize iyi bakmanız ve mümkünse tüm kriterlere uymanız gerekiyor. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz ama her bir faktörün sizi bunamaya karşı biraz daha fazla koruyacağını unutmayın." 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim