Anlık Bildirim

Doğal mavi kil bakterileri öldürmede etkili

Geleneksel olarak uzun yıllardır dezenfekte amaçlı kullanılan kil üzerinde araştırma yapan bilim adamları, mavi kilin zorlu bakterileri öldürmede etkili olduğunu tespit etmişler.
Killer, enfeksiyonları tedavi etmek için farklı kültürler tarafından yüzyıllardır kullanılagelmiştir. Arizona Eyalet Üniversitesi (ASU) ve Mayo Kliniği'nden bilim adamları yaptıkları çalışmayla, özellikle mavi kilinin enfekte olmuş yaraları tedavi etmede etkili olabileceğini gösterdiler.

Bilim adamları mavi kil üzerindeki çalışmayı, daha önceden mavi kil içindeki indirgenmiş demir ve alüminyumun serbest yüzen bakterileri öldürebildiğini gösteren bir ASU araştırmasına dayandırıyorlar. Önceki çalışmada elde edilen bulguları yeni çalışmayla ileri taşıyan ekip, mavi kil içeren bir çözeltinin, E.coli ve stafilokok aureus gibi zararlı bakterilerden oluşan biyofilmler üzerinde kullanıldığında da etkili olduğunu görmüş.

Biyofilm, canlı veya cansız bir yüzeye yapışarak bakterilerin kendi ürettikleri polimerik yapıda jelsi bir tabaka içinde oluşturduğu topluluk olarak tanımlanabilir. Biyofilm tabakası besin maddelerini biriktirmesi, içindeki mikroorganizmaları dezenfektanlardan, bakterileri yiyerek beslenen canlılardan, virüslerden ve pH dalgalanmalarından koruması gibi birçok avantajı sunmaktadır. Bu nedenle biyofilm içerisindeki bakterileri öldürmek serbest bakterileri öldürmeye nazaran çok daha zordur.

Bu tür biyofilmler, doktorlar tarafından teşhis edilen enfekte olmuş yaraların yaklaşık üçte ikisinde bulunuyor. Bu tabakadaki bakteriler genellikle antibiyotiklere karşı da dirençlidirler.

Mayo Kliniği’nden Dr. Robin Patel, indirgenmiş demir taşıyan mavi kilin laboratuvar koşulları altında biyofilm olarak yetiştirilen bakteriler de dahil olmak üzere baş edilmesi zor bazı bakteri türlerini öldürebildiğini tespit ettiklerini söylüyor.
*Solda: Sağlıklı E.coli bakterisi. Sağda: Kil tarafından zar yapısı bozulmuş bakteri.
Araştırmacılar tüm kil türlerinin aynı düzeyde etkili olamayabileceğini ve şimdiye kadar sadece mavi kil çözeltisini test ettiklerini belirtiyorlar. Bilim adamlarının bir sonraki hedefi, kilde doğal olarak bulunan ve bakterileri öldürmede etkili minerallerin tedavi etkilerini tutarlı bir şekilde sunan sentetik bir bileşik üretmek. Özellikle bakterilerin antibiyotiklere karşı her geçen gün daha çok direnç kazandığı günümüzde bu tarz gelişmeler sağlığımız açısından ümit verici.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim