Anlık Bildirim

Egzoz gazından mürekkep üretildi

Günümüzde motorlu araçlardan çıkan egzoz gazları çevre için en büyük tehlikelerden birisi. Hintli bir girişim bu tehlikeyi daha yararlı bir madde haline dönüştürmek için çalışıyor.

Araştırmacıların dünyadaki çevre kirliliğine çare olabilmek adına zaman zaman ilginç projeler üretiyor. Hava kirliliğinin en çok yaşandığı Asya kıtasının ülkelerinden Hindistan’daki bir girişim, egzoz gazından mürekkep üretmeyi başardı.

Önemli bir icat

Graviky Labs adındaki bu Hindistanlı girişim, MIT Media Lab merkezinden ayrılan araştırmacıların kurduğu bir şirket. Bu bakımdan çevre kirliliği ile ilgili geniş bir tecrübeye sahip. Ekip bu tecrübesini çevre kirliliği için kullanmayı istemiş.

Girişimin geliştirdiği cihazın adı Kaalink ve aracın egzoz çıkışına takılıyor. Görünümü ise sanki egzoz borusunun bir uzantısı gibi. Cihaz, motorun başarısız çalışma girişimlerinde yaymış olduğu yanmamış karbon gazını emiyor ve çeşitli filtrelerden geçirerek mürekkep haline getiriyor.

Graviky Labs, mürekkebin dönüşümü ve gerçek hayata aktarılması için Tiger Beer ile işbirliği yapmış. Proje üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalışılıyor. Ortaya çıkan mürekkep Air-Ink olarak adlandırılıyor. Girişim elde edilen mürekkebin çok kaliteli olduğunu ve dünya çapında sanatçılar tarafından kabul gördüğünü ifade ediyor.

Kaalink belirli şartlara göre emilim yaptığı için 45 dakikada sadece 0.2gr civarında mürekkep üretebiliyor. Bir kartuşun dolması için yaklaşık 2 haftalık bir süre gerekiyor. Sadece arabalar değil, küçük motorlu tekneler, ev bacaları, traktör egzozları gibi pek çok alan için optimize edilebilmesi en büyük avantajı. Sürücü filtre dolduktan sonra ilgili şubelere giderek mürekkebin damıtılmasını talep ediyor.

Kaalink takılı olduğu içten yanmalı motorlu araçtan yayılan zararlı gazın yüzde 93’ünü emebiliyor. Üretim düşük olsa da çevre kirliliğini azaltma adına önemli. Nüfusu bir milyarı geçen Hindistan gibi bir ülkede Kaalink oldukça işe yarayacaktır.

Graviky Labs henüz ne tür bir teknolojiyle damıtma yaptığını açıklamadı. Projenin sonraki aşamasında hacimli üretime geçme, kartuş dolum merkezlerini arttırma gibi hamlelerle yaygınlaşma hedefleniyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim