Anlık Bildirim

Elon Musk'ın şirketi Neuralink, hayvanlar üzerinde bilgisayar-beyin arayüzünü test edebilir

Elon Musk'ın geçtiğimiz yıl kurduğu Neuralink isimli şirketle ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Şirket San Francisco'daki merkezinde hayvanlar üzerinde testler yapmayı planlıyor.

Elon Musk'ın şirketi Neuralink, hayvanlar üzerinde bilgisayar-beyin arayüzünü test edebilir Tam Boyutta Gör
 

Tesla, SpaceX ve The Boring Company şirketlerinin başındaki isim olan Elon Musk'ın yapay zekaya karşı endişesi uzun süredir biliniyor. İnsanlığın yapay zekayla mücadele etmesi için birtakım değişikliklere gitmesi gerektiğini düşünen Musk bundan tam bir yıl önce Neuralink şirketini kurmuştu. Bilgisayar-beyin arayüzü geliştirmeyi amaçlayan şirket ilk etapta beyninde hasar bulunan kişilerin daha rahat iletişim kurmasına yardımcı olacak ürünler ortaya koymayı hedefliyor. Şirketin uzun vadeli planı ise 8-10 yıl içinde insanların sadece düşünce yoluyla diğer insanlarla ve bilgisayarlarla iletişim kurmasını sağlamak.


Operasyonlar gizli tutuluyor 

Neuralink tarafından paylaşılan bu zaman çizelgesi dışında şirketin operasyonlarının şu an ne seviyede olduğu veya nasıl ilerlediğine dair bir detay bugüne kadar paylaşılmış değil. Şirket, çalışmalarını gizli tuttuğu gibi web sitesini de kuruluşundan bu yana hiç güncellemedi. Twitter hesabı üzerinden Tesla, SpaceX veya The Boring Company hakkında sıkça açıklamalarda bulunan Elon Musk da Neuralink hakkında bugüne kadar sadece 3 tweet attı ve bu tweet'ler şirketin operasyonlarıyla alakalı değil. Şirketle ilgili ortaya çıkan son haberler ise bu gizliliğin, operasyonlar nedeniyle tepki toplamamak için sağlanmış olabileceğini gösteriyor


Gizmodo tarafından elde edilen belgelere göre Neuralink CEO'su Jared Birchall, geçtiğimiz yıl San Francisco şehir yetkililerine gönderdiği mektupta şirketin yeni merkezinin yapısını açıkladı. Mektuptaki ilginç nokta ise Birchall'ın ifadelerine göre San Francisco'daki merkez binasında ''canlı hayvanlar üzerinde testler yapılması için küçük bir ameliyathane'' ve ''kemirgenlerin barınması için bir oda'' bulunuyor. Mektuba göre binanın iki katı laboratuvar olarak kullanılacak ve operasyonlar bu iki katta yürütülecek. Ayrıca mektupta kemirgenlerin kullanımının Hayvan Refahı Yasası'ndan muaf olduğu ve herhangi bir problem oluşturmayacağı da belirtilmiş durumda.


Plan şimdilik rafa kaldırıldı 

Şehir yetkililerinin bu mektuba ne cevap verdiği bilinmiyor ancak Nueralink'in merkez binasına ilişkin planları tekrar gözden geçirmek üzere rafa kaldırdığı biliniyor. Şirket geçtiğimiz yıl Kaliforniya Üniversitesi'ne sponsor olarak hayvan test tesislerine de ev sahipliği yapan üniversite kampüsünde çalışmalarını başlamış durumda. Bununla birlikte şirketin San Francisco dışında farklı bölgelerde ofis kurmak için arayış içinde olduğu da Gizmodo'nun raporunda yer alıyor.


Tabi özellikle farelerin ve sıçanların çeşitli bilimsel amaçlar için model olarak kullanılması yeni bir durum değil. Psikiyatr ve aynı zamanda bir mühendis olan Alik Widge de hayvanlar üzerinde yapılan testlerin bu doğal gelişim sürecinin bir parçası olduğunu ve ''insanlar üzerinde denenmesi mümkün olmayan şeylerin'' hayvanlar üzerinde test edilmesinin normal olduğunu belirtiyor. Öte yandan insanlar, bir gün beynine yerleştirilecek bir implantın daha önce mutlaka testlerden geçmiş olmasını isteyeceği için bu testlerin yapılması bir mecburiyet olarak değerlendiriliyor.


Tüm bunlara karşılık şirketin operasyonlarını gizli tutması ve testlere ait herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmaması ise şüpheleri artırmış durumda. Elon Musk, Neuralink veya Jared Birchall henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmış değil bu nedenle şirketin hayvanlar üzerinde testlere başlayıp başlamadığı henüz kesin olarak bilinmiyor ancak konu hakkındaki sessizlik testlerin uzun bir süredir yapılıyor olma ihtimalini akıllara getiriyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim