Anlık Bildirim

Google Street View arabaları metan sızıntısını tespit ediyor

Google Street View arabaları, metan gazı sensörleri sayesinde ABD'nin Boston, Indianapolis ve New York sokaklarında metan gazı sızıntısı olup olmadığını tespit etmeye çalışıyor.

Kömüre kıyasla çok daha temiz bir şekilde yanan ve enerji elde etmede fosil yakıtlardan daha sağlıklı bir kaynak olarak değerlendirilen metan gazı, yanma ve enerji sağlama sürecinde zararsız olarak görünse de yanma öncesinde bilinen en güçlü sera gazlarından biri. ABD'deki Princeton Üniversitei tarafından yapılan araştırmaya göre de metan gazı atmosfere bırakıldığında, küresel sıcaklıkları yükseltme konusunda karbondan 30 kat daha tehlikeli. Bu tehlikeli gazın her yıl 10 milyon tonluk kısmı ise yeraltı dağıtım borularının eskimesi nedeniyle atmosfere karışıyor. Fosil yakıt şirketleri için ciddi bir gelir kaybı olan bu miktar Dünya'nın sağlığı için son derece tehlikeli.


Metan gazı sızıntısını tespit etmek için araştırmalar yapan ABD Çevre Savunma Fonu(EDF) Başkanı Fred Krupp, biyolog Joe von Fischer'in bir arabaya metan dedektörü monte edip etraftaki sızıntıları tespit etmeye yönelik çalışmasını inceled. Fischer'in çalışmasında dedektör bölgedeki bira fabrikasındaki bir biyoreaktörden kaynaklanan sızıntıyı kısa sürede tespit etmeyi başarmış ve sonrasında biyoreaktördeki bağlantı gevşekliği sorunu çözülmüştü. Fischer'in çalışmalarını başarılı bulan EDF, benzer bir çalışmanın daha geniş kapsamlı olacak şekilde yapılması için Fischer ile birlikte yaklaşık iki yıl boyunca çalıştı.


Uzun Bir Süreç Gerektiriyor  

İki yıllık araştırma ve deneylerle geçen süreç uzun gibi görünebilir ancak Joe von Fischer, "Metan sensörlerini bir arabanın arkasına koyalım." fikrinin doğrudan uygulanamadığını vurguluyor. Arabanın hareketi esnasında sensörlerin her saniye onlarca veri topladığını belirten Fischer, metan gazı sızıntısının olduğu bölgelerin ve sızan miktarın tespiti ile birlikte metan gazı sızıntı haritası oluşturmak için çok fazla çalışma ve büyük miktarda verinin yorumlanması gerektiğinin altını çiziyor. Sensörün topladığı verileri doğru bir şekilde yorumlamak için Kolorado Eyalet Üniversitesi'nden bir mikrometeoroloji uzmanı ile çalışan Fischer, sızıntıları tanımlayabilen bir algoritma geliştirdi.


Bu çalışmaların sonucunda metan gazı sızıntıları başarılı bir şekilde analiz edebilen sistem tamamen hazır hale gelmiş oldu. Geriye sadece bu sistemin yaygın olarak eklenebileceği bir otomobil filosu kalıyordu ki bu noktada EDF, Google'dan yardım istedi. EDF ve Fischer'in çalışmaları sonucunda geliştirilen metan algılama sistemi Google'ın Street View arabalarının bazılarına yerleştirildi ve sistem  Boston, Indianapolis ve New York'ta test edilmeye başlandı.Sistemin çalışma şekli ise son derece basit. Street View arabalarının ön tamponuna yerleştirilen ve havayı toplayan küçük pompa, topladığı havayı aracın içine yerleştirilen metan analiz cihazına gönderirken bir GPS ünitesi de aracın hareket ettiği ve havanın toplandığı noktaları belirliyor. Elde edilen veriler ilk önce Google sunucularına oradan da Fischer'in bürosuna yönlendiriliyor.


Masrafsız ve Etkili 

Elde edilen ilk sonuçlara göre yer altında eskimiş boru sistemine sahip olan Boston sokaklarında her bir millik mesafede bir adet metan gazı sızıntı noktası tespit edilirken Indianapolis'te ise 200 millik yolculukta sadece bir sızıntı noktası tespit edildi. Tabi çalışma sızıntı noktalarını tespit etmekle kalmıyor. Sızıntı noktalarını EDF, Ulusal Şebeke ile paylaşırken sızıntıların tespit edildiği yerlerdeki borular da değiştirilmeye başlandı. Böylece her yıl sızıntıları tespit etmek için milyonlarca dolarlık harcama yapan Ulusal Şebeke; EDF ve Google iş birliği ile metan sızıntısının neden olduğu tehlike ile daha masrafsız ve güçlü şekilde mücadele edileceğini belirtiyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim