Anlık Bildirim

Google'ın geçtiğimiz yıl tanıttığı yapay zeka destekli kamerası Clips, yetenekleri ile herkesi heyecanlandırmayı başarmıştı. Yapay zeka tarafından kontrol edilen ve kullanıcıların deklanşöre basma zorunluluğunu ortadan kaldıran Clips, Google'ın ifadesiyle ''Otomatik olarak kullanıcıların ve ailelerinin en iyi anlarını yakalamak için tasarlandı.'' Peki Clips, hangi anın ve açının fotoğraf veya video için en iyi olduğunu nasıl anlıyor? Google, Clips'in geliştirilme sürecinin detaylarını paylaştığı blog yazısında bu soruya cevap verdi.


 

Clips'in kullanıcılar için unutulmaz anları kendiliğinden yakalamasını isteyen Google ''Bir anı unutulmaz yapan şey nedir?'' sorusuna yanıt aramakla işe koyuldu. Clips'in temelinde makine öğrenme modeli yatıyor olsa da bu soruya sadece insanların cevap verebileceğini belirten şirket en unutulmaz anları keşfetmek için bir belgesel yapımcısını, bir foto muhabirini ve bir güzel sanatlar fotoğrafçısını işe aldı. Başarılı fotoğraflar için olmazsa olmazları belirleyen ekip, Clips'e hangi fotoğrafın kötü hangi fotoğrafın başarılı olduğu öğretmek için binlerce örnek gösterdi.


Her açıdan kullanıcı dostu tasarım 

Ekip, Clips'e sadece bulanıklık veya kameranın önünde bir nesne olması gibi bariz kusurlu anlarda neler yapacağı öğretmekle kalmadı aynı zamanda zaman gibi soyut kriterler açısından da yapay zekayı eğitti. Yapay zekayı, ''Uzun bir süre fotoğraf veya video çekmeden durma!'' gibi kurallarla da eğiten Google, ''insan merkezli tasarım'' adını verdiği bir anlayışla Clips'i geliştirdiğini ifade ediyor. Bu anlayış uyarınca Clips, iyi fotoğrafları sezgisel olarak nasıl tanıyacağını öğrenirken kullanıcı dostu bir arayüz de sunuyor. Google böylece kullanıcıların ekstra bir stres yaşamadan yapay zeka tarafından çekilen görüntülere ulaşmasını hedefliyor.


Tabi Clips henüz satışa çıkmadığı için Clips'in, Google'ın bu hedeflerini ne ölçüde gerçekleştirdiğini bilmiyoruz ancak Google, ne kadar çok veriyle eğitilirse eğitilsin üzerinde ne kadar çok çalışma yapılırsa yapılsın Clips'in her zaman unutulmaz anları yakalayamayacağını itiraf ediyor. Google'a göre Clips; iyi bir açıdan çekilen, odaklı ve parlak bir görüntüyü başarılı bir fotoğraf olarak değerlendirebilir ancak insanların geçmişlerini ve kişisel özelliklerini bilmediği için her zaman mükemmel anları yakalayamaz. Bir ebeveyn için oğlunun, dengeleyici tekerlekler olmadan ilk kez bisiklet sürmesinin paha biçilemez bir an olduğunu ifade eden şirket işte bu gibi özel anları yakalayamamaktan kaygı duyuyor.


''Makine öğrenme hatasız olamaz'' 

Blog yazısında şirket Clips'in geliştirilmesinde kullanılan pek çok teknik detaya yer verse de yazının asıl mesajı aslında blog yazısının yazarlarının kullandığı şu cümlelerde saklı: ''Öznellik ve kişiselleştirme bağlamında mükemmellik mümkün değil kaldı ki mükemmellik bir hedef bile olmamalı. Geleneksel yazılım geliştirmesinin aksine, makine öğrenme sistemleri hiçbir zaman hatasız olmayacak çünkü öngörü, doğal olarak, bulanık bir bilimdir.''

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim