Anlık Bildirim

Hubble, çarpışan iki galaksinin büyüleyici görüntüsünü yakaladı

Hubble Uzay Teleskobu, Dünya'dan yaklaşık 230 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan NGC 6052 isimli gökada çiftini görüntüledi. İşte etkileşim halindeki iki galaksinin fotoğrafı:
NASA'nın önümüzdeki nisan ayında 29. yaş gününü kutlayacak olan dev uzay teleskobu Hubble, ilerleyen yaşına rağmen çektiği muhteşem fotoğraflarla bizleri etkilemeye devam ediyor. Emektar teleskop şimdi de çarpışma halindeki iki galaksinin büyüleyici görüntüsünü yakaladı.

Yukarıda görmüş olduğunuz karede NGC 6052 isimli bir gökada çifti yer alıyor. Dünya'dan yaklaşık 230 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan NGC 6052, ilk kez 1784 yılında ünlü astronom William Herschel tarafından keşfedilmişti. Herschel, keşfi gerçekleştirdiğinde aslında NGC 6052'nin bir gökada çifti olduğunu bilmiyordu. Tuhaf bir şekle sahip tek bir galaksi olduğunu sanmıştı. Ancak ilerleyen araştırmalarda bunun yanlış olduğu ve NGC 6052'nin etkileşim halindeki iki galaksiden oluştuğu anlaşıldı.


Akıl almaz bir büyüklüğe sahip olan evrenimizde NGC 6052 benzeri çarpışan galaksilere sıkça rastlanabiliyor. Devasa kütleçekim kuvvetlerinin etkisiyle birbirlerine doğru çekilen galaksiler, etkileşimin başlamasıyla birlikte kaotik bir hale geçiş yapıyorlar. Yukarıdaki fotoğrafta bu kaotik durumu çok iyi bir şekilde görebiliyoruz.

Çarpışma halindeki galaksilerde en büyük değişim elbette galaksilerin yıldızlarında gözlemleniyor. Belki de milyarlarca yıldır aynı yörüngede hareket eden yıldızlar, yeni kütleçekim kuvvetlerinin etkisiyle bambaşka yörüngelere sürükleniyor. Ancak her şeye rağmen iki farklı yıldızın çarpışması bu tarz galaksi etkileşimlerinde çok nadir gözlemlenen bir olay. Zira galaksilerin büyük bir çoğunluğu bildiğiniz gibi boşluktan ibaret.

NGC 6052, biraz uzun sürecek olsa da (birkaç milyar yıl gibi) zamanla tek ve stabil bir galaksi haline ulaşacak. Bu arada Güneş Sistemi'mizi içerisinde barındıran Samanyolu Galaksisi de şu anda komşu galaksimiz Andromeda'yla çarpışmaya doğru ilerliyor. Ancak muhtemelen bu durum insanlığı tehdit etmeyecek zira çarpışmaya daha 4 milyar yıl gibi bir zaman var. O zamana kadar Güneş zaten stabilliğini kaybedecek ve Dünya da yaşanılamaz bir hale gelecek.

Fotoğrafın 11 MB boyutundaki orijinal haline ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
17535 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hubble, hubble uzay teleskobu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim