Anlık Bildirim

Kaliforniya Eyaleti kendi uydusunu fırlatmayı planlıyor

Beyaz Saray yönetimiyle çevresel konularda bir türlü uzlaşma sağlayamayan Kaliforniya Eyaleti yönetimi, Başkanın politikalarına tepki olarak kendi uydusunu fırlatmayı planlıyor.
Trump yönetimindeki Beyaz Saray, çevre olaylarının incelenmesini bilimsel faaliyetler kapsamında görmüyor. Bu politikayı endişeyle takip eden Kaliforniya Eyalet yönetimi, Başkan Trump’ın baskısıyla NASA’nın çevre ve iklim gözlemlerini sonlandırabileceğinden endişe duyuyor.

Bu soruna çözüm bulmak isteyen eyalet, çareyi kendi gözlem uydusunu fırlatmakta bulmuş. Küresel İklim Eylem Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Vali Jerry Brown, Kaliforniya'nın çevre ve hava kirliliğini tespit etmek ve iklim değişikliğini gözlemlemek için “kendi lanet uydusunu (own damn satellite)” fırlatacağını açıkladı.

Konuyla ilgili ilk söylemler 2016 yılında duyulmaya başlanmıştı. Valinin son açıklamalarından sonra durum ciddi bir hal almış görünüyor. Uydu çalışmaları için Planet Labs ile anlaşan eyalet yönetimi, Kaliforniya Hava Kaynakları Yönetim Kurulu'nun yardımlarına güveniyor.

Öte yandan uydunun ne zaman yörüngeye fırlatılacağı ve ne kadara mal olacağı henüz belli değil. Uydu inşası tamamlanana dek Beyaz Saray’ın tutumunda bir değişiklik olması halinde, eyalet yönetiminden yüksek maliyetler nedeniyle çok fazla itiraz gelebileceği belirtiliyor.

Federal Hükümet ile eyalet yönetimi arasındaki çevre savaşı yeni değil. Trump göreve geldiğinden bu yana anlaşmazlık içerisinde olan iki yönetim sürekli içerisinde. Eyaletin katı emisyon kuralları getirmesini istemeyen Beyaz Saray, Kaliforniya Temiz Hava Yasası’nı iptal etmek istiyor. Diğer yandan eyalet yönetimi de federal hükümete 40 farklı konuda dava açmış durumda. Bununla da yetinmeyen eyalet yönetimi fosil yakıtların kullanımını ortadan kaldıracak yasa tasarılarını gündeme getiriyor. Bu sorunlarla baş etmeye çalışan federal hükümet şimdi de Kaliforniya’nın NASA’ya karşı tavrıyla karşı karşıya kalmış durumda.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim