Anlık Bildirim

Köpeklerin ve insanların geçmişine bir bakış

Asya ve Avrupa'daki çeşitli arkeolojik buluntu alanlarından ele geçen köpek kalıntıları incelendi. Elde edilen DNA örneklerine göre, insanların köpekleri, göç ettiklere yerlere götürdüğü anlaşıldı.
Köpeklerin ve insanların geçmişine bir bakış
 
Köpekler, evcilleştirme serüveninde önemli bir konumdaydı. Atalarımız çiftçiliğe başladıklarında hem bitki hem de hayvanları ehlileştirmeyi öğrenmişti. Basitçe işe yarar özellikteki canlılar kendi aralarında çiftleştirilerek yeni nesle yön veriliyordu (yapay seçilim). Mesela teosinte bitkisi, günümüzdeki mısırın atasıdır. Bu bitki, bugünkü mısıra göre oldukça inceydi ve az sayıda tanesi vardı. En fazla tanecik içerenler kendi aralarında çiftleştirildi ve zamanla tane sayısı artarak günümüzdeki haline ulaştı.
İlk çiftçiler Orta Doğu'da yaşıyordu. Tarım, Bereketli Hilal olarak bilinen bölgede başlamıştı. Burası günümüzdeki Türkiye, Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail, Filistin ve Mısır'ın bazı kısımlarını içerir. İnsanlar artık avcı-toplayıcı hayatı terk ederek buğday, arpa, bezelye, mercimek gibi bitkilerin yabani atalarını yetiştirmeye başlamıştı.
Bereketli Hilal (Vikipedi) 

Atalarımız göç ettikleri yeni yerlere köpekleri de götürmüş  

Atalarımız zamanla koyunları, inekleri ve köpekleri de evcilleştirdi. Hatta bu hayvanları Asya ve Avrupa'nın bazı bölgelerine de götürdü. Kanıtlar, Avrupa ve Asya'daki arkeolojik buluntu alanlarından geldi. Köpek kalıntılarından elde edilen DNA'ya göre, insanlarla köpeklerin geçmişi iç içe. İnsanlar Avrupa'ya doğru göç ettikçe, köpekleri de beraberinde götürmüş. Avrupa'ya gelen köpekler, buradakilerle çitfleştiklerinde gen havuzu da değişmiş.
Yüzlerce farklı köpek ırkının ıslahı, genlerin daha da karışmasına neden oldu. Tüm şekil ve boyutlardaki modern köpekler, sahiplerinin yolculuklarına eşlik eden ilk çiftlik köpeklerine göre oldukça farklı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim