Anlık Bildirim

Mısır piramitlerinden daha eski 27.000 yıllık piramit bulundu

Endonezya'da insan yapımı en eski piramidin bulunduğunu iddia eden yeni bir çalışma arkeoloji camiasını şaşkına çevirdi. Bu yapının Mısır piramitlerin on binlerce yıl daha eski olduğu iddia ediliyor.
Mısır piramitlerinden daha eski 27.000 yıllık piramit bulundu Tam Boyutta Gör
Endonezya'da insan eliyle yapılmış en eski piramidin bulunduğunu iddia eden yeni bir çalışma arkeoloji camiasını şaşkına çevirdi. Nature dergisine göre, Archaeological Prospection dergisinde yayınlanan çalışma, Batı Java'daki tarih öncesi Gunung Padang bölgesinin altındaki piramidin 27.000 yıl öncesine kadar uzandığını öne sürüyor. Gunung Padang kabaca "Aydınlanma Dağı" anlamına geliyor.

Mısır piramitlerinden 22 bin yıl öncesine ait!

Mısır piramitlerinden daha eski 27.000 yıllık piramit bulundu Tam Boyutta Gör
Şu anda Mısır'daki Djoser piramidi, 4.700 yıllık geçmişiyle dünyanın bilinen en eski piramidi olarak kayıtlara geçmiş durumda. Dolayısıyla Gunung Padang, bilinen en eski piramitten 22.300 yıl daha eski. Araştırma makalesinde Gunung Padang'ın doğal bir tepe değil, piramit benzeri bir yapı olduğu vurgulanıyor. Piramidin çekirdeğinin kaya yapı katmanlarıyla çevrelendiği, titizlikle şekillendirilmiş masif andezit lavlardan oluştuğu belirtiliyor. Karbon tarihleme analizi ise çok katmanlı yapının birbirini izleyen dönemlere yayıldığına işaret ediyor.

Ancak bu iddia arkeologların pek de hoşuna gitmemiş durumda.

Çalışma aynı zamanda bölgede "gizli oyukların veya odaların" varlığını iddia ederek, "muhtemelen koruma amacıyla gerçek kimliğini gizlemek için" kasıtlı olarak birçok kez gömüldüğünü ima ediyor. Endonezya Ulusal Araştırma ve İnovasyon Ajansı (BRIN) tarafından yürütülen çalışmada, bu gizli yapıları bulmak amacıyla Dünya'nın yeraltını görüntülemek için sismik tomografi teknikleri kullanıldı.

Uzmanlar şüpheli

Mısır piramitlerinden daha eski 27.000 yıllık piramit bulundu Tam Boyutta Gör
Araştırmacılar bu zemine nüfuz eden teknolojiyi, her biri inşaat süresinin farklı aşamalarını temsil eden dört inşaat katmanını belirlemek için kullandılar.  Bildirildiğine göre, alandan alınan toprağın karbon tarihlemesi, ilk katmanın 27.000 ila 16.000 yıl önce oluştuğunu ortaya koyuyor. Topraktaki karbon içeriği, her katmanla bağlantılı malzemelerin yaklaşık yaşını tahmin etmek için analiz edilerek, alanın zaman içindeki kronolojik gelişimine dair içgörüler sunuyor.

Yazarlar makalede, "Bu bulgular Gunung Padang'ın inşaat tarihine ilişkin değerli bilgiler sunmakta ve Paleolitik dönemdeki eski uygarlıkların mühendislik yeteneklerine ışık tutmaktadır" diye yazıyor. Ancak uzmanlar, yapının bu kadar eski bir kökene sahip olabileceği fikrine karşı çıkıyor ve insanların bunu inşa edebilecek kapasitede olmayabileceğini ileri sürüyor. Bu endişelere yanıt olarak dergi çalışma hakkında bir soruşturma başlattı. Eğer Gunung Padang, gerçekten de 27.000 yıl öncesine aitse tarihe dair bakışımızda sarsıcı bir değişim yaşatabilir.

Kaynakça https://interestingengineering.com/culture/skepticism-27000-year-pyramid-indonesia https://www.nature.com/articles/d41586-023-03546-w Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
13908 kez okundu.
32 kişi, toplam 35 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
arkeoloji, Gunung Padang ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim