Anlık Bildirim

Melenoma için geliştirilen yeni aşının farelerde başarı oranı yüzde 100

Geliştirilen yeni bir kimyasalın eklendiği kanser aşısı, kanser tedavisiyle birlikte kullanıldığında melanom kanserini yüzde 100 başarıyla iyileştiriyor. Ayrıca kansere karşı bağışıklık kazandırıyor.
En ölümcül deri kanseri türü olan melanoma için geliştirilen yeni aşı, kemoterapinin tek başına başarılı olmadığı durumlarda hastalığın tedavi edilmesini mümkün kılıyor. Fareler üzerinde yapılan ilk denemelerde ilaç başarılı sonuç verdi.

Scripps Araştırma Profesörü Dale Boger, Nobel ödüllü Bruce Beutler ile yürüttüğü ortak çalışmaya ilgili olarak, yan aşı tedavisinin büyük başarı göstermekle kalmayıp vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserin tekrarlamasını da engellediğini gördüklerini belirtiyor.

Boger ve Beutler tarafından geliştirilen “Diprovocim” isimli kimyasal aşıya ekleniyor. Aşıyı, tamamı agresif melanom tümörüne sahip yirmi dört fare üzerinde deneyen bilim adamları fareleri 3 ayrı gruba bölmüşler. Bir gruba melanoma tedavisinde kullanılan anti-PD-L1 aşısı tek başına verilirken diğer gruba diprovocim eklenen aşı, son gruba da alüminyum sülfat eklenen aşı verilmiş.

54 gün sonra gruplar kontrol edildiğinde diprovacim içeren aşı enjekte edilen farelerin tamamının yaşadığı görülmüş. Sadece aşı verilen farelerin tamamı ölürken, alüminyum sülfat içerikli aşı alan farelerin ise sadece yüzde 25’i yaşamış.

İlaca ilişkin yapılan diğer deneylerde diprovocim yan tedavi olarak kullanılmasının bağışıklık sistemini uyararak kanserle savaşan tümör-infiltre edici lökositler üretmesini sağladığı görülmüş. Bunu bir adım ileriye taşıyan bilim adamları iyileşen farelere tümör hücreleri bulaştırmışlar. Ancak, farenin tümöre bağışık hale geldiğini ve hastalanmadığını görmüşler.

Profesör Boger aşının doğrudan hastalıklı bölgeye enjekte edilmesinin gerekli olmadığını, deneylerde 7 gün arayla 2’şer doz aşının kasa enjekte edildiğini belirtiyor. Araştırmacılar tedaviyi geliştirerek diğer kanser aşılarıyla birlikte kullanılıp kullanılamayacağını görmek istiyorlar. Kimyasalın telif hakları Tollbridge Therapeutics firması tarafından satın alınmış.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim