Anlık Bildirim

NASA'nın gözlemevi Güneş püskürtüsünü görüntüledi

 NASA tarafından 2010 yılında yörüngeye fırlatılan ve 2010 yılından beri Güneş'in hareketlerini izleyen Solar Dynamics Gözlemevi, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Güneş püskürmesini görüntülemeyi başardı. Güneş'in gaz yuvarındaki manyetik birleşmeler yüzünden meydana gelen püskürme sonucunda Güneş tacında bulunan elektronlar, atomlar ve iyonlar uzaya saçıldı.

Solar Dynamics Gözlemevi tarafından dün gece görüntülen Güneş püskürmesinin, M 5.6 sınıfı bir püskürme olduğu belirtiliyor. Bu da görüntülenen püskürmenin orta seviyeli bir püskürme olduğu anlamına geliyor. Güneş'te gerçekleşen en şiddetli püskürmeler olan X sınıfı püskürmelerin M sınıfı püskürmelerden onlarca kat daha şiddetli olduğunu söyleyen NASA araştırmacıları, M sınıfının farklı dereceleri arasında da önemli farklılıklar olduğunu ifade ettiler. M 2 sınıfı bir püskürme M 1 sınıfı püskürmenin iki katı, M 3 sınıfı bir püskürme ise M 1 sınıfı püskürmenin üç katı şiddette oluyor.
Güneş'te gerçekleşen bu püskürmeler sonucunda uzaya saçılan radyasyonun büyük bölümü Dünya'nın atmosferi tarafından engellendiği için bu püskürmeler insan hayatı üzerinde bir etki yaratmasa da, zaman zaman meydana gelen şiddetli püskürmeler sonucunda Dünya'daki GPS ve iletişim sinyalleri sekteye uğrayabiliyor.

Solar Dynamics Gözlemevi tarafından Güneş hakkında toplanan veriler kullanılarak yakın gelecekte geliştirilecek olan teknolojiler ve algoritmalar sayesinde, Güneş püskürmelerinin önceden tespit edilmesi ve bu püskürmenin etkilerine karşı önlemler alınması bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim