Anlık Bildirim

Robotik deri ile bütün nesneler robota dönüşebilir

Yale Üniversitesi'ndeki araştırmacılar robot tanımının değişmesine neden olabilecek bir ürün geliştirdi. Geliştirilen robotik deri ile etrafınızdaki bütün nesneler birer robota dönüşebilir.

Robotik deri ile bütün nesneler robota dönüşebilir Tam Boyutta Gör
 

Robotları düşündüğümüzde genellikle iki ayaklı, dört ayaklı veya tekerlekli büyük elektronik makineler aklımıza gelir. Bu makinelerin ortak özelliği belli bir amaca özgülenmiş olmasıdır. Yale Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise robot kavramını bambaşka bir noktaya taşıma potansiyeli olan bir ürün geliştirdi. Araştırmacılar robotik deri olarak adlandırılan ürün ile etrafınızdaki herhangi bir nesnenin robota dönüştürülebileceğini belirtiyor.


Kullanıldığı nesneleri robota dönüştürebilir 

Makine mühendisliği ve malzeme bilimi bölümünden araştırmacılar tarafından geliştirilen ürün, belirli/sabit bir amaç için tasarlanmadı. Yardımcı Doçent Doktor Rebecca Kramer-Bottoglio öncülüğünde geliştirilen ürün sensörlerin ve aktüatörlerin elastik katmanlardan oluşan yapay bir deriye yerleştirilmesiyle oluşturuldu. Kullanacakları amaç doğrultusunda deriyi programlayabildiklerini belirten araştırmacılar böylece derinin buruşmasını, sıkı bir şekilde durmasını ve hareket edebilmesini sağlayabiliyor. Bu da derinin sahip olduğu farklı işlevler ile farklı alanlarda kullanılabilmesini sağlıyor.


Derinin ticari kullanıma sunulmasının önünde henüz uzun yıllar olabilir ancak araştırmacılar ürünün neler yapabileceğini bir video ile gösterdi. Oyuncak bir atın bacaklarını robotik deriyle kaplayan ekip, deriyi buruşmaya ve serbest kalmaya programlayarak çok yavaş bir şekilde de olsa atın hareket etmesini sağladı. 


Tabi bu örnek ticari kullanım için pek uygun olmasa da ekibin ticari kullanıma uygun fikirleri de mevcut. İnsanların duruşlarını düzeltmeyi amaçlayan bir gömlek hazırlayan araştırmacılar, gömleğin omuz kısımlarına robotik deriyi yerleştirdi. Gömleği giyen kişiler öne doğru eğildiklerinde robotik deri hareket ederek kişiyi dik durması konusunda uyarabiliyor. Ürün hakkında NASA'yla iş birliği yapan araştırmacılar robotik derinin astoronotların giysilerinde kullanmayı da planlıyor. 



Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim