Anlık Bildirim

Bir çok alanda başarılı teknolojilere imza atan Samsung hiç şüphesiz bellek tarafında da oldukça heyecan verici teknolojiler geliştiriyor. Hali hazırdaki 3D NAND teknolojisini 8. nesile nasıl taşıyacağını planlayan firma bu teknolojiyi 10. nesile ulaştırmakta da kararlı.

Şu an için uzun vadeli planlarını açıklamayan bellek üreticisi, en azından yolun başı diyebileceğimiz konumdaki detayları paylaşarak biz donanım severlerin merakını biraz olsun giderdi.

128 TB kapasiteli SSD


Şu an yeni bir teknoloji olan QLC tip bellekler henüz piyasadaki SSD’lerde yerlerini almadı. Genel olarak baktığımızda adından da anlaşılacağı üzere hücre başına 4 bit taşıyacak olan yongalar bu açıdan SLC, MLC ve TLC belleklerden daha fazla yoğunluğa sahip olması nedeniyle daha yüksek kapasiteli katı hal sürücülerine kapı aralıyor. Buna karşın aynı SLC-TLC farkında olduğu gibi yine daha az yoğunluklu yongalara göre teorik olarak daha yavaş olacaklar.
Tabi işin içinde Samsung olunca 850 Evo/Pro modellerinde gördüğümüz üzere, işin hakkını veren bir kontrolcüyle başarılı bir yazılımın birleşmesiyle TLC yongalı sürücüler bile hem hız hem de ömür bakımından pek çok kullanıcıyı memnun edecek düzeyi yakalayabiliyor.
Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor Tam Boyutta Gör

Bu yönde bir sürücü olmasını beklediğimiz ve henüz bir isimlendirmeye sahip olmayan çözümler de 1 TB kapasiteye sahip QLC NAND Flash yongalarına ev sahipliği yapacak. Üstelik sürücü başına 16 yonga olan endüstrinin şu anki ulaştığı düzey de 32 yongaya çekilerek yeni bir dünya rekoruna imza atılacak. Firmanın bunu yeni bir NAND yonga istifleme teknolojisiyle başardığı da gelen bilgiler arasında.
İşin performans tarafındaysa Samsung pek fazla bir detayı paylaşmadı ancak yongaların birbirleriyle senkronize bir şekilde çalışmasıyla diskin performansı TLC yongalı çözümleri aratmayabilir.
Küçük bir ek bilgi olarak bir kaç cümle eklememiz sanırım güzel olacaktır. 2 yıl önce HDD’lerin kapasitesinden daha fazlasını sunacak SSD’ler duyurulmuştu ki bir yıl sonra ise 16 TB seviyesi 32 TB’a çıkmıştı. Şimdi de 128 TB’lık katı hal sürücülerinden bahsediyoruz. Burada SSD piyasasının ne kada hızlı geliştiği sonucunun çıkmasının yanı sıra GB başına düşen fiyatın da tahminlerimizden daha hızlı düşebileceği yorumu yapılabilir.

Z-SSD


Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız bir haberde de kısaca değindiğimiz Z-SSD’ye dair gelen yeni bilgilerle yeni teknoloji biraz daha gün yüzüne çıktı. Z-SSD aslında geçtiğimiz yıl firmanın Intel’in Optane teknolojisine yanıt olarak duyurduğu bir yenilikti.
O zaman için çok fazla detayına yer verilmeyen teknoloji görünüşe göre SLC yongaları üzerinde şekillenecek. SZ985 adlandırmasına sahip ilk jenerasyon şu an Samsung’un bazı müşterilerine gönderilmek üzere yola çıkmış bile. 800 GB kapasiteye sahip olan çözümün ikinci neslinde ise MLC tip belleklere yer verilecek. Z-SSD çözümlerinin raflardaki yerini ne zaman alacağı ise bilinmiyor.

Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor Tam Boyutta Gör

M.3


Samsung’un Computex fuarında M.3 adlandırmasıyla tanıttığı fakat adlandırma konusunda halen net bir sonuca ulaşılamayan, bunun için de şimdilik NGSFF (Next-Generation Small Form Factor) olarak anılan yeni disk formatı ise hali hazırdaki M.2 çözümlerine nazaran daha geniş bir yapıda. Daha geniş olması sayesinde 2 adet NAND yongasının yan yana sığabildiği sürücü bunun yanı sıra daha geniş kontrolcüleri ve daha büyük DRAM’leri barındırabilecek.
Ayrıca M.2 standartının aksine PCB’nin her iki yüzüne de bileşenlerin yerleştirilebilmesi sayesinde disk başına daha yüksek kapasitelere ulaşmak mümkün olacak. Sunuculara yönelik olarak tüm sistemi söküp takmadan sürücü değişiminin yeni standartla geliyor oluşu da güzel bir detay. Bununla birlikte M.2 sürücülerde 4 TB olan kapasite yeni standartla birlikte 16 TB’a yükseliyor ki bu sayede sunucu sistemlerinde kayda değer bir depolama alanı artışı yaşanacak.

Samsung 970/980 NVMe SSD’leri


En son olarak da hali hazırdaki 960 Evo/Pro çözümlerinin yerini alacak modellere değinerek haberimizi noktalayalım. 64 katmanlı TLC tipi V-NAND’lara yer verilecek NVMe sürücüleriyle ilgili henüz pek fazla bir bilgi mevcut değil lakin Evo/Pro adlandırması yerine başka bir isimlendirmeye geçileceği düşünülüyor.
 
Bununla birlikte sürücülerin 2017 sonu gibi üretimine başlanıp gelecek yıl hacimli üretim sürecine geçiş yapılacağı düşünülüyor. Son olarak QLC NAND Flash yongalarına yer verilen çözümlerin bu sene raflardaki yerini alması beklenmiyor ancak firmanın daha önce de yaptığı agresif duyurular eğer tekrar ederse bir sürpriz yaşanabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4971 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, samsung 960 evo ssd ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim