Anlık Bildirim

Ses tanıma sistemleri artık dudak okuyacak

VoiceGesture teknolojisi ile birlikte ses sinyalleri kullanıcının konuşurken ağız hatlarını belirleyerek bir harita çıkarıyor ve benzersiz bir şifre kimliği oluşturuyor.

Biyometrik güvenlik sistemleri artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Parmak izi tanıma bunların en güvenilir olanı kabul edilirken; yüz tanıma, ses tanıma gibi diğer teknolojiler de yükselişte. Araştırmacılar ses tanıma sistemlerine çağ atlatmaya hazırlanıyor.

VoiceGesture neler sunuyor?

Ses tanıma sistemleri çok yer verilmese de şifre yerine sesinizi kullanan bir yapıya sahip. Ne var ki tek başına bir güvenlik sistemi olması mümkün değil zira kötü niyetli kişilerin sesinizi kaydederek cihazınıza erişim hakkı elde etmesi mümkün.

Florida Devlet Üniversitesi araştırmacıları ses tanıma sistemlerine çağ atlatacak bir yenilik üzerinde çalışıyor. VoiceGesture adı verilen bu teknoloji ses dalgalarını kullanarak dudaklarınızı ve dilinizin hareketini okuyor. Böylece benzersiz bir kimlik ortaya çıkıyor.

Sistem sadece hoparlör ve mikrofon bileşenlerini kullanıyor. Kullanıcı konuşmaya başladığında Doppler radarına benzer bir şekilde 20Khz seviyesinde bir akustik sinyal gönderiliyor. Bu sinyal dudağınızın ve dilinizin kıvrımlarından geri yansıyor. Sonrasında ağzınızın bir haritası çıkarılmış oluyor. Kimlik haline gelen bu harita daha sonraki şifre denemelerinizde karşılaştırma yaparak sizi tanıyor.

Sistem 21 kişilik bir ekip üzerinde denenmiş ve yüzde 99 doğruluk payı elde etmiş. Ayrıca entegrasyonu oldukça kolay olduğu için büyük maliyetler gerektirmiyor ve kısa sürede ticari kullanıma sunulabilir.

Araştırmacılar Google’ın teknoloji ile ilgilendiğini belirtiyor. Yakın zamanda Android işletim sistemine eklenecek bu teknoloji parmak izi yanında telefonların ses tanımasını da güvenli bir şekilde yapmasını sağlayacak. Ayrıca Google Home, Amazon Alexa gibi akıllı hoparlörler de bu sayede mobil ödeme gibi onay sistemlerinde sesinizi kullanabilecekler. Şubat ayında teknoloji ile ilgili detaylı bir sunum yapılacağı belirtiliyor. 

 
Ses tanıma sistemleri artık dudak okuyacak
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim