Anlık Bildirim

SoftBank Uber hisselerinin yüzde 15'ini satın aldı

Japon teknoloji devi SoftBank'ın Uber ile sürdürdüğü görüşmelerde sona gelindi. SoftBank, Uber'in hisselerinin yüzde 15'ini satın alırken SoftBank'ın yatırımcıları da yüzde 3 oranında hisse satın aldı

SoftBank Uber hisselerinin yüzde 15'ini satın aldı
 

Popüler yolculuk paylaşım uygulaması Uber, Japon teknoloji devi SoftBank ile hisse satışına ilişkin anlaşma sağlanması için uzun bir süredir temas halindeydi. İki taraftan henüz konuyla ilgili resmi açıklama gelmese de görüşmeleri yakından takip eden isimlere göre iki şirket sonunda anlaşmaya vardı. Son finansman turunda 69 milyar dolar piyasa değerine ulaşan Uber, hisselerinin yüzde 15'ini SoftBank'a, yüzde 3'ünü ise SoftBank'ın yatırımcılarına satmayı kabul etti.


Yüzde 30 İndirimli Hisseler 

Uber'in erken dönem yatırımcılarının ve çalışanlarının elinde tuttuğu hisseler, anlaşmaya konu olduğu için hisselerini satan erken dönem yatırımcılara ve çalışanlara önemli miktarda para akışı sağlanacak. Uber'in CEO'su Dara Khosrowshahi, anlaşmanın sağlanması için uzun bir süredir çalışıyor olsa da anlaşma ile Uber'in piyasa değeri bir hayli düşecek. SoftBank'ın hisse devri için Uber'e hisse başına 33$ ödeyeceği bildiriliyor. Şirketin hisse değerinin 33$ olması durumunda şirketin piyasa değeri ise yaklaşık 48 milyar dolara geriliyor.


Tabi Uber henüz halka açılmış değil yani borsada işlem görmüyor bu nedenle hisse satışında belirlenen fiyatı doğrudan piyasa değeriyle ilişkilendirmek pek doğru değil. Bununla birlikte SoftBank'ın, Uber hisselerini yaklaşık yüzde 30 indirimli aldığını söyleyebiliriz.


Travis Kalanick'in Yetkileri Kısıtlanıyor 

Hisse devrinden en çok etkilenen isimlerden biri de Uber'in kurucusu ve eski CEO'su olan Travis Kalanick olacak. Sahip olduğu hisselerle şirketin gelecekteki adımlarına yön vermeyi planlayan SoftBank ayrıca Uber'in yönetim kurulundaki sandalye sayısının da ikisi SoftBank tarafından atanmak üzere 17'ye çıkarılmasını istiyor. Travis Kalanick'in yönetimdeki yetkilerini kısıtlayan bu talepleri kabul etmesi aslında şaşırtıcı ancak SoftBank, Kalanick'i de memnun etmenin bir yolunu bulmuş durumda. SoftBank'ın araya girmesiyle Uber'in yatırımcılarından olan girişim sermayesi şirketi Benchmark, Travis Kalanick'e açtığı davayı geri çekecek. Böyle anlaşmadan her iki taraf da mutlu ayrılacak.


Geçtiğimiz yıl İngiliz çip üreticisi ARM'yi ve bu yıl Boston Dynamics'i satın alan SoftBank, Uber yatırımıyla birlikte yolculuk paylaşım uygulamalarına olan ilgisini de tekrar gözler önüne sermiş oldu. SoftBank daha önce Didi(Çin), Grab(Güneydoğu Asya) ve Ola(Hindistan) isimli üç yolculuk paylaşım uygulamasına yatırım yapmıştı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim