Anlık Bildirim

Sony PlayStation 4 tanıtıldı: Konsol dünyasında AMD hakimiyeti başladı

Sony PlayStation 4 tanıtıldı: Konsol dünyasında AMD hakimiyeti başladı
Uzun süredir konuşulan iddialar resmiyet kazandı ve yeni nesil PlayStation 4 oyun konsolunun AMD platformundan güç aldığı açıklandı. Hem Xbox 360 hem de Nintendo Wii ve Wii U gibi konsollarda AMD tarafından geliştirilen GPU ve/veya CPU tasarımlarına yer verilirken, PlayStation 3 ise Sony-Toshiba-IBM üçlüsü tarafından geliştirilen Cell işlemcisi ve Nvidia'nın 550MHz hızındaki Reailty RSX Synthesizer grafik birimini kullanıyordu.
PlayStation 4 ile birlikte radikal değişikliğe giden Sony, artık geleneksel bilgisayar donanımlarına çok daha yakın bir konsol ile karşımıza çıktı. Saatler önce yapılan resmi lansmanında PlayStation 4 lanse edilerek, yıl sonuna doğru satışa sunulacağı açıklandı. Konsolun kendisinden ziyade donanımsal özelliklerine ve Dual Shock 4 olarak isimlendirilen yeni kontrolcüsüne yoğunlaşılan etkinlik aynı zamanda PSN üzerindeki gelişmeler ve bulutn tarzı yeni teknolojiler açısından da çeşitli detayların netleşmesini sağladı.
PlayStation 4'ün Donanım Özellikleri:
- AMD taraafından geliştirilen tek çip formunda yeni işlemci, X86-64-bit tabanlı ve düşük güç tüketlimli yeni Jaguar mimarisine sahip işlemcide 8 adet çekirdek bulunuyor.
- AMD Radeon serisi Graphics CoreNext mimarisine sahip yeni nesil GPU ile güçlendirilen işlemcinin sunduğu işlemci, 1.84 TeraFLOP gücünde. 
- Yeni işlemci, AMD'nin Trinity kodlu güncel Fusion ailesindeki A10 işlemcilerde olduğu gibi 128-bit genişliğinde bellek veri yolu kullanıyor.
- PlayStation 4'ü geleneksel PC'lerden ayıran temel donanım farklılıklarından biri de sadece GPU yani grafik birimi değil sistemin geneli için de GDDR5 kullanımına gidilmiş olması. PS4, efektif olarak 4GHz'de çalışan 8GB GDDR5 bellek ile geliyor.
- Açıklanan bilgilere gre bellek bant genişliği 64GB/saniye. Bu değeri dört kanal bellek konttrolcüsüne sahip olan Sandy Bridge-E serisi Core-i7 işlemcilerden daha fazla.
- PlayStation 4 entegre yani yerleşik olarak gelen sabit diske sahip. Aynı zamanda üzerindeki melez optik sürücü, 6x hızında Blu-ray ve 8x hızında DVD desteği sunuyor. Blu-ray tarafında önceki jenerasyona göre ilerleme kaydeden Sony, diğer taraftan DVD özelliğini ise 8x'te tutmuş. Bilindiği üzere DVD'ler için yıllardır 24x ve 32x hız desteği pazarda mevcut.
- Harici cihazlar ve aksesuarlar ile daha yüksek hızda bağlantı için USB 3.0 portu ile donatılan oyun konsolunda ayrıca auxiliary bağlantısı da bulunuyor.
- Sony PlayStation 4'ün diğer özellikleri arasında Gigabit Ethernet, 802.11 b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 2.1 ile birlikte HDMI, analog AV-çıkışı ve optik  S/PDIF ses çıkışı bulunuyor.
- DualShock 4 kontrolcüsü ile geliyor PS4. Bu kontrolcüde çift nokta destekli kapasitif touchpad bulunuyor. 3 yönlü akselometre titreşim, çift renk LED'li ışık barı, mono hoparlör, micro USB portu, stereo kulaklık portu, genişleme portu ve 1000 mAh kapasiteli gibi özellikler de yeni kontrolcünün altı çizilen detayları arasında yer alıyor.
- PlayStation 4 ayrıca 3D kameraya da sahip. Eye kamera olarak isimlendirilen iki adet 1280 x 800 piksel çözünürlüğünde kameralar, f/2.0 sabit fokus  lense, 85 derece görüş açısına, 30cm minimum fokus mesafesine ve dört kanal mikrofon dizisine sahip.
PlayStation 4'ün Donanımı Ne Kadar Güçlü ?
PlayStation 3, Xbox 360 ve Wii U gibi konsollar, Power PC tabanlı işlemciler ile donatıldıkları için tam anlamıyla karşılaştırma yapmak çok kolay değildi. PlayStation 4'te ise durum daha farklı. AMD tarafından geliştirilen konsola özel bir çip olmakla birlikte kullanılan işlem biriminin detayları bize yeterli argümanı sunmakta. Hatırlanacağı üzere Nvidia tepe yöneticisi Jen-Hsun Huang, konsola özel donanım geliştirme döneminin bittiğini, PlayStation 2 çıktığında grafik işlemcisinin piyasadaki diğer tüm çözümlerden daha hızlı olduğunu ancak günümüzde çıkacak yeni nesil konsollarda bunun mümkün olmadığını söylemişti. PlayStation 4'ün donanımına baktığımızda Huang'ın haksız da olmadığını söyleyebilriz.
Konsolda kullanılan işlemci, AMD'nin ultra-düşük güç tüketimli tablet bilgisayarlar için hazırladığı Jaguar mimarisini kullanıyor ki bu mimari, AMD'nin en düşük performanslı işlemci ürün grupları için geliştirilmiş durumda. Şirketin elinde daha performans Trinity ve Piledrive mikroişlemci tasarımlarının olduğunu da biliyoruz. Her ne kadar GDDR5 bellek ile güçlendirilmiş olsa bile şu an PC dünyası genel işlem yetenekleri açısından çok daha güçlü tasarımlara sahip, her ne kadar PS4 işlemcisinin bant genişliği SNB-E'den daha fazla olsa bile. Diğer taraftan kullanılan grafik birimi için de paralel işlemci sayısı şu an için bilinmese de 1.76 TeraFLOP'luk tek hassasiyetli işlem yeteneğinin, AMD'nin şu anki masaüstü ekran kartları dikkate alındığında Radeon HD 7850'den daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Zaten PS4 dedikoduları da grafik birimi olarak Radeon HD 7770 ve Radeon HD 7850 üzerine yoğunlaşıyordu ki duruma bakılırsa daha fazlasını sunabilecek bir GPU var karşımızda. Tabi PC'ler için satışta olan ekran kartlarıyla kıyasladığımızda PS4 GPU'sunun, ancak orta segmentte yer alabileceği, çok daha hızlı ekran kartlarının olduğunu üstelik daha da hızlılarının bu yılın ilerleyen aylarında pazara sürüleceğini de not düşmek gerekiyor.
Donanım değerlendirmesi yaparken şuu da unutmamak gerekiyor. Konsollar kapalı kutu cihazlar olduğu için yani donanımı kullanıcı tarafından değiştirilemediği için oyun yapımcıları, konsolların hakkını verebilen başlıklar hazırlamakta sıkıntı yaşamıyorlar, PC'lerde ise çok fazla değişken donanım olduğu için böyle bir durum çok daha zor oluyor. Tabi AMD platformuna geçişin bu noktada Sony'e kazandırdığı bir diğer avantaj ise geliştirici bazında kolay adaptasyon. Yakından takip edenlerin bildiği üzere Cell mimarisine uygun yapımlar hazırlamak zahmetli ve zordu zira mikroişlemci mimarisi çok karmaşıktı. Ancak AMD'nin mimarisi geleneksel X86 tasarımının enerji verimli versiyonu dolayısıyla PC dünyasına aşina bir yapımcı ya da stüdyo, PS4'e adapte olma noktasında çok zorlanmayacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
19679 kez okundu.
90 kişi, toplam 106 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
gpu, PS 4 ve
2 etiket daha cpu sony
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim