Anlık Bildirim

Türk araştırmacılar 1 saat içinde kendini onarabilen malzeme geliştirdi

Gebze Teknik Üniversitesi’ndeki bilim insanları kendini yüzde 95 gibi oldukça büyük oranda yenileyebilen, elektronik ve savunma sanayisi alanlarında kullanılabilecek malzeme üretti.
Büyük çapta hasar gören birçok malzemenin onarılamamasından ve mevcut tamir maliyetlerin yüksek olmasından yola çıkan araştırmacılar, kullanım ömrünü arttırarak maliyetlerin düşürülmesini sağlayan poliüretan bazlı kendini yenileyebilen malzeme geliştirdi.
Daha önce yapılan benzer çalışmalarda polimerin mukavemetinin (dayanıklılığının) metale göre oldukça düşük ve kendini yenileme kabiliyetinin hayli sınırlı olduğunu ifade eden araştırmacılar, bu durumun kullanım alanlarını kısıtladığını ve özelliklerden yararlanılabilmesi için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Oda sıcaklığında 1 gün içerisinde kendini yenileyebiliyor 

Başlatılan proje ile poliüretan bazlı kendini yenileyebilen malzeme geliştiren bilim insanları, mekanik dayanımı arttırmak için nanolif katkılı kompozit ve nanooksit parçacıklardan yararlandı. Sonuç itibariyle oda sıcaklığında 1 gün içerisinde kendini yüzde 95 oranında yenileyebilen bir malzeme ortaya çıktı. Üstelik sıcaklık 40 ila 50 dereceye çıkarılırsa yenilenme süresi 1 saate kadar düşüyor.
TÜBİTAK'ın "Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı"na kabul edilen proje uçakların yakıt tanklarında hasara bağlı olarak meydana gelen sızıntıların engellenmesinde, ekranlardaki çatlakların önlenmesinde kullanılabiliyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ticari ürün çıkarmayı hedefleyen araştırmacılar kullanım alanlarının çok daha yaygınlaştırılabileceğine dikkat çekiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6852 kez okundu.
31 kişi, toplam 31 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim, polimer ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim