Anlık Bildirim

Türk girişimcinin uzay aracı Dream Chaser uçmaya hazır

Türk girişimcilerin şirketi Sierra Nevada'nın uzay aracı Dream Chaser test denemeleri için NASA'nın uçuş merkezine doğru yola çıktı. Hayal Avcısı için hem NASA hem de Avrupa büyük umutlar besliyor.
NASA'nın geçtiğimz Ocak ayında milyarlarca dolarlık yatırım yaparak 2024'e kadar iş birliği açıkladığı Sierra Nevada'nın uzay aracı Dream Chaser (Hayal Avcısı) artık uçuş testleri için hazır durumda. Uzay sektörünün sürpriz atı olarak değerlendirilen Sierra Nevada Corporation'ın başkanlığını Eren Özmen, CEO görevini ise eşi Fatih Özmen üstleniyor.

NASA'nın Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi'ne (Armstrong Fligh Research Center) doğru yola çıkan Hayal Avcısı'nın önümüzdeki aylarda ilk testleri gerçekleşecek. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan gönderilen bir kargoyu 3 ila 6 saat arasında doğrudan karaya indirebilen tekrar kullanılabilir uzay aracı bu özellikleriyle hem NASA'nın hem de Avrupa Uzay Ajansı'nın dikkatini çekmişti.

Dream Chaser'ın ilk kez 2019'da ISS'e kargo taşıması bekleniyor. Şu an itibariyle prototip aşamasında olan uzay aracı henüz yörünge seyahatlerine çıkmak için tam olarak hazır durumda değil. NASA, Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi'nde test edilmeyi bekleyen bu Dream Chaser versiyonuyla şu an için yalnızca atmosferik ve yazılımsal deneyler yapacak.

Tıpkı bir uçak gibi hareket ediyor

Yeryüzü'nden Atlas V veya Ariane 5 gibi farklı roket türleriyle fırlatılabilen Dream Chaser, yörüngeye ulaştıktan sonra roketten ayrılıyor ve yolun geri kalanını kendi motorlarlarıyla tamamlıyor. Tam 210 gün boyunca Uzay İstasyonu'nda kalabilen uzay aracı geri dönüşte tıpkı bir uçak gibi karadaki bir piste iniş gerçekleştiriyor.

ISS'deyken aşağıda görmüş olduğunuz temsili resimdeki gibi görülecek olan Hayal Avcısı, istasyona yerleşmek için şu anda yapımı devam eden Uluslararası Kenetlenme Mekanizması'nı(IBDM) kullanacak. Hem Avrupa hem de NASA'dan destek alan Uluslararası Kenetlenme Mekanizması, Dream Chaser'a özel olarak milyonlarca dolarlık maliyetle dizayn ediliyor.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
34850 kez okundu.
22 kişi, toplam 26 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
sierra nevada, dream chaser ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim