Anlık Bildirim

Yapay zeka destekli robot bulmacalarda çocuklardan daha başarılı

RedPepper isimli kreatif ajansın geliştirdiği yapay zeka destekli robot, yüzlerce görselin yer aldığı bulmacada hedefi 4.5 saniye içinde tespit edebiliyor.

Yapay zeka destekli robot bulmacalarda çocuklardan daha başarılı Tam Boyutta Gör
 

Bilgisayarla görme ve yapay zeka teknolojilerinin; yüz tarama veya nesneleri ayırt etme gibi uygulamalarda kullanıldığına şahit oluyoruz. Kreatif ajans RedPepper ise bu iki teknolojiyi biraz daha eğlenceli bir amaç için hizmete sundu: Bulmaca çözme. Ülkemizde ''Ali nerede?'' olarak da bilinen ''Where's Waldo?'' isimli bir bulmacayı çözmek için yapay zeka destekli robot geliştiren ajans, yapay zekanın basit bir eğitimle ne kadar başarılı işler çıkarabileceğini gösterdi.


4.5 saniyede tespit ediyor 

Robot uzmanı Matt Reed öncülüğünde geliştirilen yapay zekanın, yüzlerce farklı karakterin arasında Waldo'yu bulabilmesi için öncelikle Google’ın AutoML Vision AI isimli yapay zeka uygulaması kullanıldı. Herhangi bir kodlama bilgisi olmaksızın kişilere, kendi yapay zekalarını eğitme imkanı sunan bu uygulama ile yapay zeka eğitilirken toplamda 107 adet farklı Waldo görüntüsü yapay zekaya sunuldu. Eğitim sürecinin ardından robotun, bulmaca çözme hızı test edildi.


Raspberry Pi'den güç alan robot, üzerindeki görüntüleme birimi ile bulmacadaki görüntüleri alıp, yapay zeka tarafında analiz edebiliyor. Waldo'yu bulduğundan yüzde 95 veya üstünde bir doğruluk oranıyla emin olursa bu kez kauçuk kolu karakterin üstüne götürüyor. Matt Reed'in açıklamasına göre robot onlarca karakterin olduğu bir sayfada Waldo'yu 4.5 saniye içinde tespit edebiliyor. Bu da robotun, 5 yaşındaki çocukların büyük bir kısmından daha başarılı olduğu anlamına geliyor.


Tabi geliştirilen bu robot herhangi bir ticari amaca hizmet etmeyecek. Sadece yapay zeka ve bilgisayarla görme teknolojilerini ilginç bir şekilde test etmek isteyen ekip, bu çalışmayla aslında yapay zekanın kısa bir eğitimden sonra neler yapabileceğini kanıtlamış oldu. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim