Anlık Bildirim

Yeni geliştirilen bir teknoloji sayesinde ateş edilen yön akıllı cep telefonları üzerinde tespit edilebilecek

Herhangi bir askeri konvoyda, polis devriyelerinde ya da özel koruma birimlerinin çalışmaları sırasında meydana gelebilecek silahlı saldırılarda, ateş edilen noktayı görmek veya sesinden saldırının geldiği noktayı tespit edebilmek çok zor bir durumdur. Özellikle şehirler içerisinde meydana gelen silahlı saldırılarda, çevrede silah seslerini yansıtan çok fazla unsur olduğu için doğru yönü bulmak ve buna göre korunmak büyük bir tecrübe ya da şans gerektirmektedir. Bu doğrultuda geliştirilen yeni bir teknoloji, silah seslerinin nereden geldiğini akıllı cep telefonları üzerinden tespit edilmesine imkan vererek, kişilerin doğru yönlere siper almaları hedefliyor.
Bu yeni teknolojinin temeli altı yıl önce Prof. Akos Ledeczi'nin liderliğinde sürdürülen çalışmalara dayanıyor. İlk önce askerlerin kasklarına takılan mikrofon donanımına sahip bir modül donanımı ile başlatılan sistem, kurşunların oluşturduğu ses dalgalarını takip ederek dahili mikroişlemciler ile yer tespitini yerine getiriyor. Prof. Akos Ledecz'nin yeni sistemi ise benzer bir yapıyı asker kaskları yerine iskambil kağıdı büyüklüğünde geliştirilen modüllerin akıllı cep telefonlarına takılmasıyla oluşturuyor ve bu modüller akıllı telefonlar ile Bluetooth teknolojisi üzerinde iletişim kurarak çalışıyor.
İki ayrı sistem halinde geliştirilen yeni teknolojiden birincisi atışın yapıldığı noktayı bulmak için altı adet modüle, bunların üzerinde yer alan bir adet mikrofon sistemine ihtiyaç duyuyor ve farklı veriler üzerinden tarama işlemi gerçekleştiriliyor. Diğer model ise iki modül üzerinden dört adet mikrofon ile taramama işlemini yerine getirerek tespit işlemini gerçekleştirebiliyor.
Şimdilik halen araştırma geliştirime aşamasında olan ve DARPA (Defense Advance Research Project Agency) tarafından desteklendiği belirtilen sistem sayesinde, birçok hayatın çok hızlı ve doğru kararlar ile kurtulabileceği ve yakın zaman içerisinde birçok güvenlik personeli tarafından kullanılacağı belirtiliyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim