Anlık Bildirim

Araştırmaya göre köpekler yalan söylediğinizi anlayabilir

Viyana Üniversitesi’nde bulunan bir araştırma ekibi tarafından yayınlanan bir çalışmada, köpeklerin insanların onlara yalan söyleyebildiğini anlayabildiği bulundu.

Proceedings of the Royal Society B isimli akademik dergide yayınlanan bir araştırmada bilim insanları köpeklerin onlara yalan söylendiğini anlayabildiklerini keşfetti. Araştırmacılar yüzlerce köpek üzerinde yaptığı deneyler sonucunda köpeklerin insanların aldatma yeteneklerini tespit edebildiği sonucuna vardı.

Yetişkin insanlar, diğer insanların davranışlarını inceleyerek doğruyu söyleyip söylemediğini anlamaya çalışırlar. Araştırmacılar bunun köpeklerde de bulunup bulunmadığını merak ettiler. Deneyler çeşitli türlerden 260 adet köpekle yapıldı.

Araştırmaya göre köpekler yalan söylediğinizi anlayabilir Tam Boyutta Gör

Deneylerde iki kase kullanıldı. Kaselerin birine “gizli mama” koyuldu. Ayrıca, köpeklere tanımadığı bir insandan komut alması da öğretildi. İlk başta köpekler verilen komutları dinledi ve gösterilen kaseden mamayı aldı.

Köpekler tanımadıkları insanlara daha az güveniyor

Daha sonra mamaların yeri köpeklerin de görebileceği bir şekilde değiştirildi ve odaya ikinci bir insan daha geldi. Mamanın hangi kapta olduğunu bilmeyen insan komut verdiğinde köpeklerin onu dinlemediği ortaya çıktı. Sonuç olarak köpeklerin o insanın hangi kapta mama olduğunu bilmediğini anladıkları anlaşıldı. Daha da ilginci, köpeklerin yarısı insanların yanlış kaseyi gösterdiğini; yani yalan söylediğini anladıkları için onları görmezden gelmeyi tercih etti.          

Araştırmaya göre köpekler yalan söylediğinizi anlayabilir Tam Boyutta Gör
   

Araştırmacılar benzer deneylerin beş yaşın altındaki insanlara ve şempanzelere yapıldığını da ifade etti. Bu deneylerde de çocukların ve şempanzelerin köpeklere göre yalan söyleyen insanlara inanma ihtimalinin daha fazla olduğu gözlemlendi.

Bilim insanlarına göre bu deney, köpeklerin tanımadığı insanlara daha az güvendiğini gösteriyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim