Anlık Bildirim

Avrupa'da benzinli ve dizel araçları bitirecek öneri açıklandı

Avrupa Birliği'nin 'Fit for 55' adını verdiği iklim planı kapsamında 2035 yılı itibariyle AB ülkelerinde benzinli, dizel ve hibrit araç satmak imkansız hale gelecek. İşte detaylar:

Avrupa Birliği'nden benzinli ve dizel araçları bitirecek karar Tam Boyutta Gör

Otomotiv devlerinin Avrupa pazarına yönelik '2030'lu yıllarda sadece elektrikli araç satma' planlarını siz değerli okurlarımıza aktarırken zaten o dönemde içten yanmalı model satmanın imkansız hale geleceğini belirtmiştik.

Bunun nedeniyse iklim kriziyle mücadele kapsamında Avrupa'da uygulanan emisyon kurallarının gittikçe daha katı hale gelmesi. Zira yetkililerin açıkladığı kurallar kapsamında CO2 emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 37.5 oranında azaltılması öngörülüyordu. Fakat Avrupa Birliği Komisyonu'nun bugün açıkladığı değerler bu işi çok daha katı bir noktaya taşıyor.

Komisyonun yeni önerisinde, CO2 emisyonlarının 2030'a kadar 1990 yılındaki seviyelere kıyasla yüzde 55 oranında azaltılması yer alıyor. Daha da önemlisi, 2035 yılı itibariyle bu oranın yüzde 100'e çıkarılması isteniyor. Bu da demek oluyor ki söz konusu yıl itibariyle AB üyesi ülkelerde içten yanmalı model satmak imkansız hale gelecek. Yani hibrit de dahil olmak üzere benzinli ve dizel araçların satışı yasaklanmış olacak.

Avrupa Birliği'nden benzinli ve dizel araçları bitirecek karar Tam Boyutta Gör

Yetkililerin böyle bir karar alacağı daha önce otomotiv devlerinin kulağına çalınmış olacak ki pek çok üretici peş peşe Avrupa'da sadece elektrikli araç satacağını açıklamıştı. Kısa süre önce Ford, GM, Volvo ve Stellantis (Peugeot, Citroen, Opel vb.) dahil olmak üzere pek çok üretici 2030'a kadar içten yanmalıyı bitirme kararı aldığına şahit olmuştuk.

Komisyonun önerisi elektrikli araçların satışının yanı sıra bu araçları desteklemek için gereken altyapının bir an önce inşa edilmesini de kapsıyor. Buna göre üye devletler anayollara mesafesi elektrikli araçlar için 60 km'yi, hidrojen yakıtlı araçlar içinse 150 km'yi geçmeyecek şekilde şarj ve yakıt istasyonları inşa edecek.

Önerinin yasalaşmadan önce tüm üye ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor. Öte yandan bazı üyelerin bu karara direniş gösterebileceği ifade ediliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, PHEV yani şarj edilebilir hibrit araçlara daha fazla süre tanınmasını istediği gelen bilgiler arasında. Macron'un konuyla alakalı Stellantis ve Renault gibi üreticilerin yöneticileriyle temas halinde olduğu söyleniyor.

Avrupa'da CO2 emisyonlarının şimdiye dek 1990'a kıyasla yüzde 24 oranında düşürülebildiği belirtiliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde binek araçların toplam CO2 emisyonlarının yüzde 12'sinden sorumlu olduğu da gelen bilgiler arasında.

Kaynakça https://www.theverge.com/2021/7/14/22576994/european-union-gas-vehicle-ice-ban-2035-electric-cars https://www.autocar.co.uk/car-news/industry-news-environment/eu-proposes-2035-effective-ban-all-non-zero-emission-cars Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
18135 kez okundu.
49 kişi, toplam 60 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ab, yasak ve
3 etiket daha avrupa emisyon co2
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim