Anlık Bildirim

Avrupa'nın ilk karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı: Yosunlardan jet yakıtı üreteek

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Yerleşkesi'nde Avrupa'nın en büyük karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı. Tesisin detayları haberimizde.                                                  

Avrupa'nın ilk karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı Tam Boyutta Gör

Yosunlardan jet yakıtı üretecek Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisi İstanbul’da açıldı. Tesis, Boğaziçi Üniversitesi’nin Kilyos’daki Sarıtepe Yerleşkesi'nde bulunuyor. Burada üretimin yanı sıra Ar-Ge çalışmaları da yürütülecek.

Biyoekonomi Odaklı Kalkınma İçin Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında hayata geçirilen tesiste Türkiye’nin temel ihtiyacı olan birçok ürün, hiçbir fosil yakıta bağlı olmadan tamamen yosun tabanlı doğal kaynaklarla üretilecek. Alg (yosun) üretim reaktörlerinden elde edilecek yosunlar kullanılarak INDEPENDENT projesi kapsamında insanlar için takviye gıda ürünleri, farmasötik özellik gösteren bileşenler, hayvan yemi uygulamaları, organik gübre ve biyoyakıtlar geliştirilmesi planlanıyor.

Kurulacak tesiste yıllık yaklaşık 1200 tonluk ıslak alg kütlesi işlenecek. Türkiye ve Avrupa'nın ilk karbon-negatif entegre biyorafinerisi olma özelliği taşıyacak.

6 milyon Euro destek

INDEPENDENT projesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor. Bugüne kadar 6 milyon Euro destek sağlandı. Bu desteğin yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 15’i sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından desteklendi. Yenilikçi ve çevreci bir teknoloji olması nedeniyle diğer ülkelerin de ilgisini çekiyor. Ekonomide yeşil dönüşüm için önemli adımlardan birisi olacak.

Projenin çevreye katkısını vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu olayı sadece bir ekonomik kazanım olarak değerlendirmemeliyiz. Yaşanabilir bir çevreyi oluşturmak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için de bu dönüşüme ayak uydurmak zorundayız." dedi.

Avrupa'nın ilk karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı Tam Boyutta Gör

Tesiste üretilecek ürünlerin yanı sıra tesisin fiziksel yapısında da çevreye etkisi minimum tutuldu. Elektrik ihtiyacının tamamı rüzgar enerjisi santrallerinden karşılanıyor.

Üretimde kullanılacak alg tabanlı mikroorganizmalar -yani yosunlar- herhangi bir tarım arazisine ihtiyaç duymadan kontrollü üretim alanlarında özel bir şekilde geliştiriliyor. "Spirulina" adı verilen yosunlarla insanın protein ihtiyacını karşılamaya dönük önemli bir ürün üretildiğini anlatan Varank, "Benzer şekilde, hepimizin balık yağından bildiği omega-3 yağ asitleri de tamamen yosun kaynaklı olarak burada üretiliyor. Bu yosunların üretim sürecini de yine programdan sonra hep birlikte göreceğiz. Tabi projenin gıda alanındaki katkısı doğrudan yosundan üretilen ürünlerle sınırlı değil. Burada geliştirilip üretilecek yem ve gübre vasıtasıyla da tarımsal üretime büyük bir destek sağlanması hedefleniyor." diye konuştu.

THY, yosunlardan elde edilen biyojetler ile uçacak

INDEPENDENT projesi kapsamında yosunlar kullanılarak geliştirilen ve gübreler sayesinde Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığı azaltılacak. Ayrıca burada biyojet ve biyodizel yakıtları da üretilebilecek. Biyojet projesinin Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. Bütün testlerin ve sertifikasyon işlemlerinin 2022’nin ikinci çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. 2022 yılı içerisinde ilk biyojetli THY uçağının uçuşunun gerçekleştirileceği belirtildi.

Avrupa'nın ilk karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı Tam Boyutta Gör

Yosunlardan elde edilen biyojet yakıtı kullanılarak jet motoru test edildi. Bakan Varank, bu esnada yaptığı açıklamada, "Burada yosunlardan elde edilen biyojet yakıtı bu. Normalde uluslararası havacılık yüzde 50 yakıt, yüzde 50 biyojet yakıtı kullanmanıza müsaade ediyor. Biz bu tesislerde ürettiğimiz biyojet yakıtımızı yıl içerisinde sertifiye ettikten sonra THY bunu kullanmaya başlayacak. Türkiye'ye hem ekonomik hem de çevresel anlamda önemli bir avantaj sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim