Anlık Bildirim

Avrupa'nın son diktatörünün Youtube ile problemi var

Belarus Devlet Başkanı geçtiğimiz günlerde içinde Youtube yayını yapan muhalif bir gazeteci bulunduğu için Yunanistan ile Litvanya arasında uçan bir uçağı askeri güç kullanarak yere indirdi.

Avrupa'nın son diktatörünün Youtube ile problemi var

Bilindiği üzere bir süredir Belarus'ta birçok hükümet karşıtı protesto gerçekleşiyor. Protestolara karşı hükümetin tavrı da fazlasıyla sert. Sovyetler Birliği dağıldığından bu yana başkanlık yapan Alexander Lukashenko'nun halk üzerindeki baskıları günden güne artış gösteriyor.

Avrupa'nın son diktatörü olarak adlandırılan Lukashenko geçtiğimiz günlerde sırf muhalif yayınlar yapan genç bir gazeteciyi yakalatmak için Yunanistan-Litvanya seferi yapan bir yolcu uçağını askeri bir uçak yardımıyla zor kullanarak indirtti. Olayda polis uçağa binerek daha çok Telegram ve Youtube üzerinden çalışan ve Nexta haber kanalını işleten 26 yaşındaki Roman Protasevich'i tutukladı. 

Bu olaydan çıkarabileceği gibi kuşkusuz çevrimiçi platformlar otoritelerin hala tam anlamıyla hakim olamadığı mecralar olma özelliği taşıyor. Örneğin televizyon kanalları, basılı yayınlar ilk müdahale edilebilen yerlerken, sosyal ağların görece bağımsız oluşu özellikle gençler tarafından otorite karşıtı mesajları yaymak amacıyla kullanılabiliyor. 

Örneğin şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram'ın 9 milyonluk Belarus'ta 1,2 milyondan fazla abonesi var. Bunun sebebi elbette diğer platformlardaki baskıdır. Öte yandan Youtube, mesajlaşmadan öte doğrudan yayın yapabilme imkanı tanıyor insanlara. Melbourne Hukuk Okulu'nda Sovyet sonrası toplumları araştıran Profesör William Partlett yakın zamanda bir konuşmasında bu gençlerin son birkaç yılda rejimlere karşı interneti nasıl kullanacaklarını biliyor olmalarına dikkat çekiyor. Ana akım çok kontrolcü olduğu için sosyal platformlardaki cüretkarlık ve yaratıcılık fazlasıyla üst bir düzeyde seyrediyor Partlett'e göre. Ancak uzun vadede nasıl çıkar sağlanacağı buradan elbette muamma. Ayrıca bu mecralar üzerindeki kontrol için otoriteler, müdahale yolları da arıyor olmalı. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
13231 kez okundu.
35 kişi, toplam 35 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
belarus, nexta ve
2 etiket daha youtube Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim