Anlık Bildirim

Bilim insanları esnek bir buz türü yarattı

Bilindiği üzere buzlar hiç esnek değildir. Aksine çok sert ve kırılgan olmalarıyla bilinirler. Yapılan bir araştırmada bilim insanları bunu değiştirerek bükülebilen esnek bir buz yaratmayı başardı.

Su buzları kırılgan ve sert yapılarıyla bilinirler; bu yüzden de deniz buzlarının parçalanması, çığ gibi olaylar ortaya çıkar. Buzların şu ana kadar ölçülen en büyük gerilme oranı yüzde 0.3’ten bile daha azdı. Bunun sebebi de aşırı kırılgan olmalarıydı.

Çin’in Zheijang Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının yaptığı araştırmada mümkün olduğunca az kusurlu bir şekilde esnek bir buz yaratmaya çalıştı. Deney, eksi 50 derecede ultra soğuk bir tungsten iğnesiyle yapıldı.

Daha sonra odaya su buharı salındı ve odada bir elektrik bölgesi oluşturuldu. Bu olay, su moleküllerinin iğnenin ucuna çekilmesine yol açarak insan saçından daha ince, 10 mikrometre genişliğinde bir buz lifi oluşturdu.

Buz, -150 derecede bükülebildi.

Bundan sonraki aşamada sıcaklıklar -70 ve -150 dereceye düşürüldü ve buz lifleri bükülmeye çalışıldı. Araştırmacılar -150 derecede lifin bükülebildiğini gözlemlediler. Bu bükülmenin neredeyse dairesel bir şekilde olduğu ve yüzde 10,9’luk bir gerilme oranına ulaştığı görüldü. Buzun büküldükten sonra geri bırakıldığında aynı şekle geri döndüğü gözlemlendi. Bilim insanlarına göre bu olay, buzlardaki hâl değişimlerinin incelenmesi için kritik bir yol çizebilir.

Araştırma ekibi ayrıca buzun optik dalga boyları için kılavuz olarak kullanılabileceğini de düşünüyor. Kısaca bu deney, bilim dünyasına buz fiziği hakkında yeni birçok bilgi sunabilir ve daha önce keşfedilmemiş fırsatların önünü açabilir.

Kaynakça https://www.sciencealert.com/scientists-have-created-a-new-bendy-and-flexible-form-of-ice https://www.newscientist.com/article/2283602-new-kind-of-ice-is-so-bendy-it-can-curl-and-uncurl-without-breaking/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim