
2024 yılında dünya genelinde elektrikli araç satışları 17 milyon adedi aşarak tarihi bir seviyeye ulaştı. Böylece elektrikli araçların toplam otomotiv pazarındaki payı ilk kez yüzde 20’nin üzerine çıktı. Çin, satışların yarısından fazlasını gerçekleştirerek küresel liderliğini bu yıl da korudu. Ülkede 2023’te satılan yaklaşık 11 milyon elektrikli araç, 2022'de dünya genelinde satılan toplam elektrikli araç sayısına denk geliyor.
Asya ve Latin Amerika’daki gelişmekte olan pazarlarda da dikkat çeken bir ivme gözlemlendi. Bu bölgelerde elektrikli araç satışları geçen yıla göre yüzde 60 oranında artış kaydetti. ABD'de ise yıllık bazda yüzde 10’luk bir artış yaşanırken, Avrupa pazarında teşviklerin azalması ve destekleyici politikaların zayıflaması satışlarda durağanlığa neden oldu.
Çin'de satılan elektrikli araçların üçte ikisi, herhangi bir teşvik mekanizması olmaksızın, benzinli araçlardan daha uygun fiyatla tüketiciyle buluştu. Ancak pek çok ülkede hâlâ elektrikli ve konvansiyonel araçlar arasında ciddi bir fiyat farkı bulunuyor.
Yılın ilk çeyreğinde %35 artış, yıl sonu hedefi 20 milyon

IEA Başkanı Fatih Birol, konuya ilişkin değerlendirmesinde, küresel ölçekteki ekonomik zorluklara rağmen elektrikli araç pazarının büyümesini sürdürdüğünü belirtti. Birol, “2024 yılı itibarıyla dünya genelinde satılan her dört araçtan birinin elektrikli olması bekleniyor. Özellikle gelişmekte olan ekonomilerde bu büyümenin hız kazanmasını öngörüyoruz. 2030 itibarıyla ise dünyada satılan her beş araçtan en az ikisinin elektrikli olması muhtemel” ifadelerini kullandı.
Bu haberi ve diğer DH içeriklerini, gelişmiş mobil uygulamamızı kullanarak görüntüleyin:


arkadaşlar algı yaratmaya çalışan kamiller var yorumlarda sanki askeri gücü yokmuşta rte sayesinde olmuş gibi türkiyede yıllardır savunma sanayi güçlüydü sürekli gücüne güç kattı rtenin etkisi yok makarnacı tayfa bunuda kendileri yapmış gibi kabullenmeye başlamışlar dolar 38 lira euro 41-42 lira bunları asla söylemezler faiz almış başını gitmiş yarım kilo et kaç yüz lira olmuş asla söylemezler.
20 sene önce yerli ve milli tüfek bile üretemeyen ülkeden bugün dünyanın konuştuğu savunma sanayi projelerini gerçekleştiren ülkeye. Hamdolsun.