Anlık Bildirim

Bunamayı bir günde teşhis edebilen yapay zeka geliştirildi

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde bulunan bilim insanları yapay zekayı kullanarak demansı (bunama) bir günde teşhis edebilen bir sistem geliştirmeyi başardı.

Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim adamları tek bir beyin taramasından sonra demans (bunama) teşhisi koyabilen bir yapay zeka sistemini test etmeye başladılar. Araştırmacılara göre bu sistem, demansın yıllar boyunca sabit kalıp kalmayacağını, yavaş yavaş kötüleşip kötüleşmeyeceğini veya acil tedavi gerektirip gerektirmediğini anlayabilecek.

Bunamayı bir günde teşhis edebilen yapay zeka geliştirildi Tam Boyutta Gör

Şu an demans hastalığını teşhis etmek için birkaç test ve tarama gerekiyor. Bu sistem sayesinde teşhis daha erken ve hızlı bir şekilde olabilecek; bu yüzden de hastalıkla mücadelede önemli bir adım atılmış olacak.

Cambridge’den Prof. Zoe Kourtzi araştırma ile ilgili, “Erken müdahale edebilirsek tedavilere daha erken başlayabilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatıp hasarı önleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Geliştirilen sistem, demans hastalığına sahip olabileceğinden endişelenilen bireyin beyin taramalarını binlerce demans hastasıyla karşılaştıracak ve sonuca varacak. Algoritma ayrıca, uzman nörologların bile taramalarda göremediği sorunları görebilecek ve bunları veri tabanındaki hasta sonuçlarıyla eşleştirebilecek.

Bunamayı bir günde teşhis edebilen yapay zeka geliştirildi

“Harika bir gelişme”

Klinik önceki testlerde, beyin taramalarında belirgin bir hasar görülmemesine rağmen hastalığın tespit edilebildiği görüldü. Uzmanlara göre bu durum, erken teşhis konusunda devrim niteliğinde bir gelişmenin önünü açabilir.

Cambridge Üniversitesi’nden başka bir araştırmacı Dr. Tim Rittman da çalışmayı “harika bir gelişme” olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: “Bu hastalık insanlar için oldukça yıkıcı etkilere sahip. Erken ve hızlı teşhis sayesinde insanların bu hastalıkla nasıl yaşayacağını, mücadele edebileceğini gösterebileceğiz ve ilerlemesini yavaşlatabileceğiz. Bence bu harika!”

Bunamayı bir günde teşhis edebilen yapay zeka geliştirildi Tam Boyutta Gör

Addenbrooke Hastanesi’nde ve ülke çapında yapılacak olan yeni sistemin testlerine ilk yıl yaklaşık 500 insanın katılması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim