Anlık Bildirim

Covid-19 aşısıyla erkeklerin üreme bozukluğu arasında ilişki var mı?

Yapılan araştırmalar mRNA aşısının erkeklerde üreme bozukluğuna sebep olup olmadığı konusuna açıklık getirdi. Araştırmalara göre aşıların böyle bir yan etkisinin olduğu bilgisi gerçeği yansıtmıyor.

Covid-19 aşısısın kısırlıkla ilgisi Tam Boyutta Gör

Şu an hem dünyada hem de Türkiye'de yaygın olan bir anlayışa göre BioNTech aşısı erkeklerde kısırlığa veya üreme bozukluğuna neden olduğu düşünülüyor. Yanlış ve asılsız şehir efsanelerinin yayılması bugünlerde aşı karşıtlarının birincil silahını dönüşmüş durumda.

Bu yanlış algıya karşı Miami Üniversitesi Üroloji Bölümü'nde yapılan ve Amerika Tıp Birliği'nin yayın organlarında JAMA'da yayınlanan bir çalışmaya, mRNA aşılarının erkeklerin üreme sisteminde herhangi bir probleme sebep olmadığını doğruluyor. Dahası araştırmaya göre mRNA aşısının erkeklerin sperm, sayı ve etkinliğinde artış bile sağlayabildiğini gösteren verilen mevcut. Bu anlamda kısırlık söylentisinin bir aslı astarı yok. 

Üroandroloji alanındaki önemli uzmanlardan Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu'a göre de BioNTech ve Moderna aşıları korkulanın aksine erkeklerin üreme gücünü azaltmak yerine bu gücü destekliyor. Ancak uzmanlar Covid-19'un bu tarz bir etkisinin olabileceğini dile getiriyor.

Araştırmalara göre enfekte olan virüslerin bağlandığı ACE2 reseptörlerinin yoğun olduğu ve virüslerin bu reseptörlere bağlanarak testislerde iltihaplanmaya yol açabildiği tespit edildi. Bu iltihaplanma neticesinde de testosteronda üreme kabiliyeti azalabiliyor. Öte yandan Covid-19'a yakalanan insanlarda ateşlenme olduğunu için sıcaklıkla da sperm kalitesi ve sayısı azalabiliyor. Bu açılardan bakıldığında Covid-19, aşıdan daha çok kısır etme riskine sahip.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim